Eigen foto

Ruwvoertour Silvain Kusters

'Elke koe die hier loopt, is voor mij bijzonder'

11 Maart 2022 - Ronald Smit

Voor het derde jaar op rij organiseert Boerenbusiness de Ruwvoertour. Ook dit jaar volgen wij 10 melkveehouders door heel Nederland in hun beslissingen omtrent het winnen van ruwvoer. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij de ondernemers voor. In het zesde deel: Silvain Kusters (foto) uit Guttecoven (L).

De Limburgse melkveehouder Silvain Kusters doet dit jaar voor de tweede keer mee met de Boerenbusiness Ruwvoertour. Zijn melkveebedrijf ligt in Guttecoven, een dorp in de gemeente Sittard-Geleen. Het dorp ligt op ongeveer drieënhalve kilometer van de Belgische grens en zeven kilometer van de Duitse grens. Het gebied wordt door zowel akkerbouwers en melkveehouders gebruikt. De grond is ook voor bijna alle teelten geschikt. Dit biedt voor de melkveehouders kansen in het ruilen van grond voor het plaatsen van mest of het telen van akkerbouwgewassen. Kusters werkt samen met diverse akkerbouwers uit de buurt. Via deze samenwerkingsverbanden koop hij spelt en maïs aan, zet hij mest af en ruilt hij grond uit voor bijvoorbeeld suikerbieten. 

Bedrijfsgegevens Kusters

Op het bedrijf worden tussen de 115 en 120 melk en kalf koeien gehouden met 30 kalveren en 30 pinken. Er wordt totaal 41 hectare bewerkt waarvan 38 hectare gras en 3 hectare maïs. De grond is over het algemeen lös, 20% afslibbaar. De productie is gemiddeld 9.500 kilo melk met 4,70% vet en 3,60% eiwit. De actuele rassenkeuze voor gras is Havera 4, 6 en 3, waar Kusters ook proefstroken van heeft. Voor maïs is het afgelopen jaar de LG 31.206 gebruikt. Ook wordt er deelweidegang toegepast. 

Kusters omschrijft zich zelf als een echte koeienboer, waarbij het trekkerwerk voor hem soms een noodzakelijk kwaad is. Het vee staat voor de ondernemer voorop, van kalf tot aan hoogbejaarde koe. "Elke koe die hier loopt is voor mij bijzonder en krijgt de volledige aandacht". Op het bedrijf is ook te zien dat de ondernemer inzet op comfort en het welzijn van de dieren. Dit begint al bij de jongste kalveren die in een vers strobed liggen, waarbij de jongste kalveren een kalverdekje dragen. De kalveren krijgen de melk via een voerautomaat "Een investering waar ik geen moment spijt van heb. Voor de kalveren werkt het super. Die worden allemaal individueel gevoerd met een goede op- en afbouw, wat een pluspunt is voor de gezondheid en groei". 

De charme van roodbont
Vanuit het verleden heeft Kusters altijd gewerkt met het MRIJ-ras. Dit is verder gefokt naar HF koeien, waarbij het roodbonte ras nog altijd duidelijk naar voren komt. Kusters loopt met grote passen voor het voerhek langs, waarbij hij druk op zoek is naar een aantal favoriete koeien. "Ik kan haar zo snel niet vinden", roept hij als hij op zoek is naar zijn 100.000 liter koe.

"Mijn hart ligt bij de rode. Ik heb in het verleden wel wat zwartbonte stieren gebruikt en ook een tijdje Fleckvieh stieren op de hoogproductieve koeien, maar tegenwoordig gebruik ik alleen nog maar roodbonte Holstein stieren". De focus binnen de keuze van de stieren ligt op het selecteren van robot-geschiktheid. Kusters wil graag nog een keer een stap in het bedrijf en de koeien zetten. Eentje waarin de huidige melkerij wordt vervangen door twee melkrobots, waarmee hij 120 melkkoeien alleen kan onderhouden en verzorgen. 

Het eerste gedeelte van de stal dateert uit 1976, toen de stal werd gebruikt voor zowel jong- als melkvee. In 2005 is de jongvee stalgebouwd, waarna de melkveestal alleen voor het melkvee kon worden gebruikt. In 2006 is vervolgens de melkstal gebouwd naar hoe die nu is: een 2x8 visgraat. Ook is er toen een flinke groeistap gezet, waarmee het bedrijf van vijf naar acht ton melk is gegroeid. Als laatst heeft Kusters de stal in 2010 verlengd, waardoor de stal nu genoeg ruimte kan bieden voor 180 dieren. Dit aantal dieren is de melkveehouder niet van plan te gaan houden, maar door het verlengen van de stal kon er een groot strohok worden gemaakt. "Dit is perfect voor kalfkoeien of koeien die het even moeilijk hebben".

Het groepshok van de jongste kalveren
De 100.000 liter koe van Kusters "Je hoeft haar naam maar te noemen en ze weet dat je het over haar hebt"
Binnen in de melkveestal. 
Het ruime strohok waar hier twee koeien in lopen, maar gemakkelijk ruimte heeft voor tien.
De voertrein van Kusters
De binnenkant van de Omas mengwagen.
De mengkwaliteit van de mengwagen.
Silvain vindt het aanrijden het allerbelangrijkste bij een goed gelukte kuil.
De lasagne kuil 1ste en 2de snede
De maiskuil

Top kuil winnaar Limburg 2021
De passie van de melkveehouder is niet alleen te merken op het gebied van zijn koeien. Ook in het land is de melkveehouder altijd bezig met het winnen van kwalitatief goed ruwvoer. Hierbij probeert hij altijd om de vier weken te maaien en is Kusters constant bezig om goed ruwvoer binnen te kunnen halen. Hierin is hij niet bang om af en toe wat te testen. Zo laat Kusters in het perceel naast de boerderij een aantal teststroken zien, waar verschillende mengsels zijn gezaaid ingezaad. Op de streep af kan hij precies de eigenschappen van de stroken vertellen en hoe de mengsels zijn gezaaid.

De kuilen liggen allemaal opgeslagen in sleufsilo's. De graskuilen worden veelal in lasagne ingekuild. "De grond hier is vrij gemakkelijk en snel te bewerken. Beregenen is hier niet mogelijk. Daarom waren de drie droge jaren van 2018, 2019 en 2020 erg lastig om goed en genoeg ruwvoer te winnen. Het afgelopen jaar daarentegen was een supergoed ruwvoerjaar,  waar ik zeer tevredenover ben". 

Tevreden met mengsels
Veel machines heeft Kusters niet en meer als wat hij nu bezit, wil hij ook niet. Naast een paar hooibouwmachines is de voertrein van Kusters te vinden. Hierin is hij zeer te spreken over zijn vrij recent aangeschafte OMAS mengwagen. "De mengwagen maakt veel beter werk in vergelijking met de oude mengwagen die op het bedrijf was. Het product wordt nu veel beter en homogener gemengd. Selectie is niet meer aan de orde". Het grote verschil zag Kusters terug bij de droge koeien. Korter stro en een beter gemengd rantsoen zorgen voor een hogere opname en een betere start van de lactatie. 

Over de mengkwaliteit is Kusters zeer tevreden: "Selectie is onmogelijk en en het snijwerk van de wagen is ook erg goed". De keuze voor de mengwagen kwam eigenlijk door het beperkte aantal service punten waar Kusters vaak tegen aan loopt. "Hier in de buurt zit weinig diversiteit wat betreft mechanisatie bedrijven. Hierdoor is de keuze beperkt en ben ik best afhankelijk van de betreffende dealers".

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ronald Smit

Stagiair bij de Boerenbusiness Ruwvoertour

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden