Geen invloed van Rusland

Dieselprijs daalt naar prijsniveau januari

12 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Met een gemiddelde prijs tussen de 1,19 en 1,20 euro per liter is het prijsniveau van de witte diesel in de maand juli met 0,4 procent gedaald ten opzichte van een maand eerder. Kijken we naar het niveau van juni 2013, dan ligt de prijs momenteel een kleine 2 procent hoger. Dat schrijft brancheorganisatie Cumela.

De prijs van een liter witte diesel daalde in maart en april licht, tot ongeveer 1,18 euro per liter. Inmiddels heeft de prijs zijn oude niveau van begin dit jaar weer gevonden. In juli bedroeg de gemiddelde prijs zo’n 195 euro per 100 liter. Een kleine daling, van 0,4 procent, ten opzichte van een maand eerder. Kijken we naar een jaar eerder, dan ligt de prijs 1,9 procent hoger. Zowel in 2013 als 2012 steeg de prijs in augustus, om in oktober weer te dalen.

De huidige situatie met Rusland lijkt vooralsnog weinig effect te hebben op de brandstofprijzen. Mocht Poetin maatregelen nemen dan wordt verwacht dat dit niet direct een effect zal hebben op de prijs. De onstabiele situatie in het Midden-Oosten zal naar verwachting voor meer prijsstijgingen zorgen. Overigens is olie voor Rusland een zeer belangrijk exportproduct. In totaal wordt zo’n 7 miljoen ton olie door het land geëxporteerd (cijfers 2005). In de jaren 70 en 80 was Rusland zelfs de grootste olieproducent ter wereld. Haar industrie is vandaag de dag echter sterk verouderd en afhankelijk van Westerse kennis.

35 procent van alle export voor Rusland komt voort uit olie. Het zorgt hiermee voor 25 procent van het staatsinkomen. De kredietcrisis in 2008 liet al zien hoe desastreus de financiële gevolgen kunnen zijn voor het land wanneer de vraag afneemt. Olie en gas zijn samen goed voor 94 procent van alle Russische exportproducten. Samen met Duitsland is ons land de grootste afnemer van hun brandstoffen.

Dieselolieprijzen_31-7-14.png
Bron: Cumela.nl

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jos 12 Augustus 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/item/10856132/Dieselprijs-daalt-naar-prijsniveau-januari]Dieselprijs daalt naar prijsniveau januari[/url]
Klopt geen zak van deze cijfers!
Boss 12 Augustus 2014
Geef even door aan de Cumela Jos.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Olie

Dieseltank laten vullen is weer een dure liefhebberij

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden