Twaalf genomineerden

Vooral elektronica dingt mee naar Bronzen Sikkel

18 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

Een vakjury van agrarische journalisten maakte vorige week de genomineerden bekend die meedingen naar drie Bronzen Sikkels. Dat zijn voor de derde editie van de ATH vooral ‘elektronische’ innovaties. Zeven van deze innovaties komen van Nederlandse bodem. Tijdens de eerste beursdag, op 11 september, worden de prijzen uitgereikt.

De vakjury had in totaal keuze uit bijna 80 inzendingen. Opvallend is dat vooral elektronica, elektrische aandrijving, autonoom werkende voertuigen en dergelijke meedingen naar de prijzen. Van de twaalf genomineerden vallen er acht onder deze noemer. Bijna alle producten zijn inmiddels al geïntroduceerd op de Nederlandse markt.

Twee ‘trekkers’ dingen mee naar een Bronzen Sikkel. Dat zijn de autonoom werkende Greenbot van Conver en de elektrisch aangedreven Multitooltrac werktuigendrager van Boessenkool en Van Ham. Conver liet hun trekkerrobot eerder al in actie zien. De Multi Tool Trac is wel aan het publiek getoond, maar nog niet in werkende staat. JG Metaal is genomineerd voor hun elektrisch aangedreven selectiewagen voor pootgoedtelers. Die staat op rupsen en kan een volle dag werken, mits je de accu tijdens het middaguur een uur oplaadt. Is je accu toch leeg, dan kun je via een ‘limp home stand’ toch naar huis rijden. Je bedient het voertuig met een joystick, die is voorzien van cruise control. Weidemann Nederland gaat eveneens op de elektrische toer. Zij zijn genomineerd met hun elektrische minishovel.

In de lijst van genomineerden komen ook een aantal grote merken voorbij. Zo is John Deere’s Organic Nutrient Management Manure Sensing genomineerd. Dit is een NIR-sensor (Near Infra Red) sensor die de actuele gehaltes van drijfmest bepaalt. Vervolgens wordt de gift automatisch aangepast aan de hand van deze gegevens. Väderstad-importeur Homburg diende de iPad-besturing van Väderstad’s Tempo precisiezaaimachine en Rapid graanzaaimachine in. Ook Lely is voor een dergelijke vinding genomineerd. Met hun Control app kun je de mestschuif of voerschuif via het bluetooth signaal bedienen.

Naast alle elektronica zijn er vier innovaties voor de veehouderij genomineerd. Dit zijn de hydraulisch bediende veegmachine met modderschaaf van Adler, De Combi-boxdek koeien ligplaats van Beerepoot Stalinrichtingen, Vicon front-schijvenmaaier en de Schuitemaker zodebemester met RTK-GPS sectieafsluiting.

Naast de Conver Greenbot, iPad besturing van Väderstad en de elektrische selectiewagen is er nog één genomineerde binnen de akkerbouw. Dit is de Triple Clean zeefkast. Die vind je op de New Holland CX5000 en CX6000 Elevation maaidorsers. Volgens de fabrikant zorgt deze innovatie voor 15 procent meer reinigingscapaciteit, omdat het graan al op de eerste 50 centimeter van de zeefkast wordt gereinigd.

Bron: Mechaman.nl

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden