Investeringen op laag pitje

Fendt blijft nummer één voor fruitteler

13 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Uit de jaarlijkse fruitteeltscanner van marketingbureau Agridirect blijkt dat Fendt als trekkermerk zijn koppositie onder Nederlandse fruittelers behoudt. Gedurende het afgelopen jaar is hun koppositie nog iets versterkt. Dat gaat vooral ten kosten van de rivalen New Holland en Claas, die plek twee en drie beslaan. Ondertussen geven fruittelers ook aan weinig te zullen investeren in nieuwe trekkertechniek.

Agridirect hield hun telefonische enquête onder 850 Nederlandse fruittelers. Hieruit is gebleken dat 33,7 procent als eerste trekker een Fendt op hun bedrijf gebruikt. Een stijging van bijna 2 procent ten opzichte van vorig jaar. New Holland eindigt op plek twee, met ruim 20 procent. Claas staat, flink lager, op drie met 7,7 procent. Ook Case IH bevindt zich op dat niveau. In de laatste jaren heeft alleen Claas zich iets opgewerkt.

Volgens Agridirect gaat het vergrootte marktaandeel van Fendt ten koste van New Holland en Claas. De lijst wordt verder afgemaakt door Massey Ferguson met 6,7 procent. Bijna een kwart van de fruittelers zegt van een ander merk gebruik te maken. Waarschijnlijk gaat het hier om oude merken die niet langer worden gebouwd zoals Eicher en Fiat.

Ondertussen staan de investeringsplannen van fruittelers wederom op een laag pitje. Vorig jaar was ruim 5 procent nog van plan een nieuwe trekker aan te schaffen. Die duikt dit jaar terug naar 4 procent. 1,7 procent zegt te gaan investeren in een gebruikte trekker. Voor zowel nieuwe als gebruikte smalspoortractoren gaat het hier om de laagste cijfers sinds 2009.


Fendt blijft aan kop staan in de jaarlijkse fruitteeltscanner. Het wist zijn koppositie nog iets verder te verstevigen. New Holland, Claas en Massey Ferguson zien hun marktaandeel allemaal dalen.


Fruittelers hebben hun investeringen op een laag pitje staan. Het aantal bedrijven dat gaat investeren daalde naar het laagste punt sinds 2009.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden