Groei in melkveesector

Omzet Duitse fabrikanten daalt met 8 procent

2 Februari 2015

Dat de verkoop - en dus de productie - van landbouwmachines in 2014 is afzwakt is een bekend gegeven. De Duitse brancheorganisatie voor fabrikanten, VDMA Landtechnik, laat in cijfers zien hoeveel dat in Duitsland exact is. Hieruit blijkt dat de gezamenlijk omzet over 2014 7,68 miljard euro bedroeg. Een daling van 8 procent ten opzichte van recordjaar 2013. De omzet ligt hiermee gelijk aan die van 2012. Alle sectoren moesten inleveren. Alleen binnen de melkveehouderij steeg de vraag naar techniek.

VDMA maakt zich niet ongerust over de terugvallende cijfers. ‘Na enkele zeer goede jaren komt de omzetdaling niet als een verassing’, zegt directeur Bernd Scherer. ‘Een economische teruggang zorgt ervoor dat de productie sinds het afgelopen voorjaar tegenviel.’ Vooral bij Duitse trekkerfabrikanten daalde de productie.  In 2013 steeg de omzet nog met 16 procent. Daar gaat nu 15 procent af. Het aantal geproduceerde trekkers daalde met 19 procent, tot 51.500 stuks. Trekkers met minder dan 100 pk vermogen spelen nog maar een marginale rol bij Duitse fabrikanten, aldus VDMA. Vooral het hoge vermogenssegment wordt bij onze oosterburen geproduceerd.

De omzet bij machines voor grondbewerking, zaaitechniek en gewasverzorging daalde gemiddeld 5 procent. Bij oogstmachines als maaidorsers, hakselaars en persen was het omzetniveau gelijk aan 2013. Alleen de sector die melk- en voertechniek produceert zit qua omzet behoorlijk in de lift. Dit is te wijten aan grote uitbreidingen binnen de melkveesector in Duitsland en andere belangrijke landen, zoals Nederland.

72 procent van alle in Duitsland geproduceerde landbouwmachines en trekkers zijn bestemt voor de export. Dit niveau ligt gelijk aan het meerjarig gemiddelde. De binnenlandse verkoop lag 4 procent onder het record van vorig jaar. De vraag vanuit Frankrijk daalde significant. Daar daalde de vraag met 20 procent. Dit marktaandeel werd echter door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië opgevangen. Ook de export naar Rusland daalde met een kwart.

Ook in 2015 verwacht VDMA een omzetdaling. De organisatie schat een uitkomst van 7,1 miljard euro in. Dit zou een terugval van 7 procent betekenen. Directeur Scherer is met een schatting van  min 5 procent voor 2015 iets positiever. De verdere daling heeft te maken met het feit dat Amerikaanse en Russische bedrijven minder investeren. Wereldwijd zijn er echter ook een aantal snel groeiende markten waar de vraag naar machines juist stijgt.

Regenradar
Powered by Agroweer
Duits tekort op productiekosten melk daalt

Nieuws Melk

Duits tekort op productiekosten melk daalt

Duitse melkproductie verder gekrompen

Analyse Melk

Duitse melkproductie verder gekrompen

Duitse verwerkers uiten zorg over gespannen markt

Nieuws Grondstoffen

Duitse verwerkers uiten zorg over gespannen markt

Aldi Duitsland wil af van stalmelk in schappen

Nieuws Melk

Aldi Duitsland wil af van stalmelk in schappen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief