17 procent minder verkocht

Fendt is positief ondanks gedaalde verkoopcijfers

23 Maart 2015

Na enkele topjaren zag Fendt afgelopen jaar haar productieaantallen flink dalen. Daar draagt een lage Europese trekkermarkt flink aan bij. Maar, het aantal trekkers dat Fendt in 2013 bouwde was dan ook een record. Niet zo vreemd dat na een piek de daling wordt ingezet. Voor de lange termijn is directeur Peter-Josef Paffen dan ook positief.

17

procent

daalde de verkoop van Fendt trekkers in 2014

14.781 nieuwe trekkers rolde er afgelopen jaar van de band in Marktoberdorf, Zuid-Duitsland. 3.000 stuks, ofwel 17 procent, minder dan in 2013. Toen werd een record van bijna 18.000 trekkers neergezet door het merk. ‘Niet alleen Europa heeft minder trekkers afgenomen, ook andere werelddelen kopen beduidend minder’, meent Paffen.

Als het aan de Fendt topman had gelegen waren er meer trekkers geproduceerd maar, de markt was er gewoonweg niet rijp voor. West- en Centraal-Europa namen samen 168.000 trekkers af. Een jaar eerder waren dat er nog 16.000 meer. Dat voelen ze bij het Agco merk. Ondanks de gedaalde productie is het Europese marktaandeel van 8,4 procent gelijk gebleven.

De verkoop in Nederland en Oostenrijk zakte voor Fendt flink in gedurende het afgelopen jaar. In Italië, Groot-Brittannië, Spanje, Scandinavië en Zwitserland steeg hij juist. Dat schrijft Profi. In het laatstgenoemde land werd zelfs een marktaandeelstijging van 15,6 procent geboekt. Ook in Duitsland blijft het merk sterk op één staan, met ruim een vijfde van het totale markaandeel.

Frankrijk is het dieptepunt wat betreft de Europese trekkermarkt. Daar zakte de markt met een kwart in. Gek genoeg zag Fendt juist het aandeel daar stijgen. Van 7,9 naar 10,8 procent. Daarmee komt het voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf boven de 10 procent uit in dat land.

‘Voor 2015 wordt een verdere daling van de productie verwacht. In 2016 leeft de markt naar verwachting weer op in West- en Centraal-Europa’, zo schat Paffen in. ‘We maken daarom nu plannen om verdere groei in de toekomst te kunnen bewerkstelligen.’

Een beetje zuur zijn de gedaalde cijfers voor Fendt wel. De laatste jaren is namelijk 300 miljoen dollar in de fabriek gestoken om de productielijn te vernieuwen. Hierdoor moet het in de toekomst mogelijk zijn om 25.000 trekkers per jaar te gaan bouwen. Volgens Agco directeur Martin Richenhagen is deze investering inmiddels terugverdiend en wordt het mogelijk om in één shift alle trekkers voor dit jaar te bouwen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Trekkerverkoop

Grote 3 vechten om de trekkermarkt

Nieuws Mechanisatie

Prijs en levertijd machines lopen schrikbarend op

Nieuws Varkens

Varkensvleesproductie Duitsland krimpt bijna 12%

Nieuws Techniek

Hackaanval legt Fendt fabriek al dagen plat

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief