SDE+ subsidie 2016

8 miljard euro te vangen voor duurzame energie

8 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

Bedrijven die in 2016 willen investeren in de productie van duurzame energie kunnen meedingen in een flinke subsidiepot. Ten opzichte van dit jaar heeft de overheid het budget verdubbeld. Het budget van de SDE+ subsidie 2016 bedraagt 8 miljard euro.

Op maandag 7 december is de nieuwe Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) aangekondigd in de Tweede Kamer door minister Kamp van Economische Zaken. Met de subsidie wordt het verschil tussen de kostprijs van fossiele energie en die van ‘groene’ energie vergoed met een looptijd van vijftien jaar. Het te ontvangen subsidiebedrag is afhankelijk van de methode van opwekken en de productie.

2

rondes

voor beschikbaar stellen van budget SDE+

Het budget wordt in tweeën gedeeld met twee rondes. De eerste loopt van 1 tot en met 31 maart 2016. De tweede volgt van 30 augustus tot en met 29 september. Net als in 2015 heeft iedere ronde één budgetplafond voor alle techniek.

De ronde wordt opgedeeld in vier fases. Dat is nieuw. In de eerste week kunnen alleen projecten worden ingediend met een basisbedrag tot maximaal 9 eurocent per kWh. Vervolgens wordt dat stapsgewijs verhoogd tot 11, 13 en 15 cent.

Gedurende beide periodes is het voor aanvragers mogelijk om projecten in een vrije categorie in te dienen. Daarmee wil de overheid ondernemers prikkelen om projecten onder het maximum basisbedrag in te dienen. Zo maak je eerder kans op toekenning van de subsidie, schrijft RVO. Nieuw in 2016 is de mogelijkheid tot vrij bieden op eenheden van 0,1 cent.

Wie subsidie aan wil vragen voor het bouwen van een windmolen is sinds 2015 verplicht een windrapport op te stellen. Onderdeel hiervan is de windenergie opbrengstberekening. Daarbij wordt naar de gemiddelde windsnelheid gekeken. Voor de SDE+ subsidie in 2016 moeten hiervoor gegevens worden gebruikt afkomstig van Windviewer. Dit programma geeft voor iedere Nederlandse locatie – op elke hoogte – de gemiddelde windsnelheid op een niveau van 20 tot 160 meter. Hiervoor richt het zich op data van de KNMI, over de periode 2003-2014. Binnenkort komt deze tool beschikbaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden