Mogelijkheden Oost-Europa

Komt de drone ontwikkeling uit onverwachte hoek?

6 April 2016 - Niels van der Boom - 1 reactie

Voor de ontwikkeling van drone techniek kijken we vaak naar andere landen in Europa en de Verenigde Staten. Want, daar gebeurt het toch immers? Misschien moeten we onze ogen naar het oosten richten. Verschillende factoren in Oost-Europa zorgen er namelijk voor dat jonge techbedrijven zich daar in rap tempo kunnen ontwikkelen.

Flyver uit Sofia, Bulgarije, is zo’n jong bedrijf dat is gestart met het aanbieden van agrarische drones. De beelden die worden gemaakt gebruiken akkerbouwers om criminelen op te sporen, wilde dieren in de gaten te houden en ondertussen ook nog een oogje in het zeil te houden of de gewassen wel goed groeien. Tihomir Nedev - mede-eigenaar van Flyver – kan op een goede dag met drie drones 10.000 hectare bevliegen per dag.

In Bulgarije en Polen worden grote stappen gemaakt

De landbouw staat in veel Midden- en Oost-Europese landen nog centraal. In Bulgarije en Polen is 20 procent van de bevolking werkzaam in de landbouw. Juist daar zijn in rap tempo grote stappen te maken omdat de bedrijven er achter lopen.

 

Het bedrijf van Nedev bestaat sinds 2013 en wordt geholpen door Microsoft voor hun infrastructuur en technische ondersteuning. Volgens Don Grantham, directeur van Microsoft voor Midden- en Oost-Europa, is het juist de huidige IT sector die de ontwikkeling in West-Europa tegenhoudt. Die belemmeringen zijn in dergelijke landen veel kleiner. Ook wet- en regelgeving is niet zo'n probleem.

Het grootste probleem voor de jonge techbedrijfjes is traditioneel ingestelde boeren overtuigen hun droneservice toe te passen. Volgens Nedev is het een issue dat het bedrijf en de medewerkers geen agrarische achtergrond hebben. Er wordt daarom samenwerking gezocht met bestaande agrarische bedrijven voor een bekend gezicht. Lukt het hem om het bedrijf in Bulgarije op te bouwen dan wil hij ook in buurlanden gaan vliegen. Op termijn misschien wel in West-Europa of de VS.

Als bijkomend voordeel ziet hij dat een dergelijke ontwikkeling jonge mensen naar de agrarische sector trekt. Daarvoor verloopt het niveau van innoveren veel sneller dan voorheen het geval was.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
schoenmakers1 6 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10869095/Komt-de-drone-ontwikkeling-uit-onverwachte-hoek?]Komt de drone ontwikkeling uit onverwachte hoek?[/url]
en overheid maar denken dat we kennis kunnen exporteren
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden