Gemis van subsidie

Boeren windmolen steeds vaker niet meer rendabel

15 April 2016 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Agrarische ondernemers met een of twee windmolens kunnen die steeds vaker niet langer rendabel laten draaien. Een lage stroomprijs heeft daarvoor gezorgd. Vooral windmolenaars in Flevoland hebben daarmee te maken omdat hun molens veelal op pachtgrond staan. Meer molens worden ontmanteld om economische redenen.

De Vereniging Particuliere Windturbine Exploitanten (Pawex) schat in dat 17 tot 25 procent van de windmolens in Flevoland verliesmakend is. Dat schrijft het Financieel Dagblad. Het gaat momenteel om zo’n 79 windturbines. Daarvoor gaat de vereniging uit van een lange termijn stroomprijs van 26 euro per megawattuur. Een kwart draait onrendabel. Driekwart draait dus wél gewoon rendabel omdat ze efficiënter zijn en gesubsidieerd.

Zonder subsidie zijn oudere windmolens (+10 jaar) verliesgevend geworden

Het knelpunt van de verliesdraaiende molens zit hem in de subsidie. De kleine molens zijn gebouwde onder de oude MEP-subsidieregeling. Die liep tot 2006, voor een periode van tien jaar. In die tijd werden aflossing en rente terugverdiend. Na deze periode moet de turbine bij een reguliere stroomprijs rendabel zijn. In de praktijk gaat die vlieger echter niet op. De exploitatie (onderhoud) kosten liggen te hoog.

Het is moeilijk om te bepalen welke molens onrendabel zijn. Dat is volledig afhankelijk van de locatie. Flevoland is vanwege zijn pachtgrond een dure locatie, waardoor daar veel molens geen geld meer opleveren. Van de 3.000 megawatt die jaarlijks aan windenergie wordt opgewekt is naar schatting van Pawex 500 tot 750 MW onrendabel.

Boeren met een oude windmolen zullen niet direct besluiten hem te laten ontmantelen. Volgens Johan Top, van adviesbureau Topwind, proberen molenaars eerst te besparen op onderhoud. De kosten daarvan lopen al snel op tot 33.000 euro per jaar. Al loop je dan wel het risico op achterstallig onderhoud, meent hij. Tweedehands molens vinden vaak een nieuwe bestemming in Oost-Europa.

Ook grote energiemaatschappijen hebben te maken met een lage stroomprijs. Echter, grote parken en molens draaien efficiënter en de kosten per molen liggen lager. Al geven de grote energiebedrijven aan het FD ook toe dat de marges nu flinterdun zijn. Draaien nieuwere molens in de nabije toekomst ook zonder subsidie – gecombineerd met een lage stroomprijs – dan kan er veel veranderen in het landschap.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Henk Daalder Pak de Wind 15 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10869276/Boeren-windmolen-steeds-vaker-niet-meer-rendabel]Boeren windmolen steeds vaker niet meer rendabel[/url]
Verkoop onrendabele windmolens aan huishoudens.
Als DEEL-windpark hebben consumenten daar nog veel voordeel aan, omdat zij de hoogst stroom tarieven betalen.
En ze hebben het goedkoopste geld.
Daar kan een Boer een win win kans mee realiseren.

http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2016/04/factcheck-windmolens-kunnen-zonder-subsidie/
Abonnee
moeder overste 16 April 2016
als na 10 jaar ( zware ) subsidie iets niet rendabel is , heeft het dus geen bestaansrecht.
biertje 16 April 2016
Ik lees dat grote parken efficiënter draaien als solitaire windmolens ,dan is het wel vreemd dat het park bij urk 2 keer zoveel subsidie krijgt als nieuw te bouwen solitaire windmolen per kw.
Jammer dat dit stuk geschreven is door mensen met belang in grote parken
Frans Pool 22 April 2016
Het is jammer dat alles zo langzamer hand niets meer mag kosten. De goedkoopste is in de wereld koopman en hoe deze produceert en wat de gevolgen op lange termijn zijn wordt niet over nagedacht. Als iedereen nu eens € 0,02 meer voor de stroom betaald zou het er voor veel opwekkers al heel anders uitzien. We hebben de aarde in bruikleen gekregen en met een opdracht, geef de aarde door aan ons nageslacht. We willen het nageslacht toch niet opzadelen met een zwaar vervuilde aarde?
schoenmakers1 22 April 2016
beste Frans, ik ben stroomproducent, ik vindt je voorstel geweldig, geef me je gegevens en zal de rekening sturen dat je 2 cent per watt naar mij over kunt maken, jij gelukkig en ik gelukkig, wat wil je nog meer
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden