Autonoom & handmatig

Siloking bouwt elektrische robot-voermengwagen

9 November 2016 - Niels van der Boom

De EuroTier komt er weer aan. Dat betekent een regen aan innovaties op het gebied van veehouderij. Eén daarvan is de TruckLine 4.0 Compact 8 zelfrijdende voermengwagen van Siloking. Bijzonder is de elektrische aandrijving en de mogelijkheid om hem autonoom zijn werk te laten doen.

Zowel het rijden als mixen en doseren doet de machine elektrisch. Een diesel-hulpmotor is niet aan boord. Een radarsysteem op de machine zorgt ervoor dat hij zelf zijn weg kan zoeken op het erf en in de stal, zonder dat er een chauffeur aan te pas komt. Maar, hij is wel uitgerust met een volledige cabine mocht je zelf het stuur ter hand willen nemen. Op de Eurotier in Hannover wordt hij voor het eerst getoond.

100

koeien

kun je op één acculading voeren volgens de fabrikant

Naar eigen zeggen is Siloking de eerste fabrikant die het gelukt is om een elektrisch aangedreven voermengwagen te maken van deze proporties. Het Nederlandse Peecon toonde in 2013 al een elektrische voermengwagen. De getrokken Biga Volt, die achter een verreiker hangt. Bij de machine van Siloking kun je kiezen uit de modus handmatig of autonoom.

De Truckline 4.0 heeft één gelijkstroomaccu van 80 volt. Die kan onderhouden worden door de veehouder zelf en is prima toepasbaar op het agrarisch bedrijf. Op één acculading kan de machine drie producten mixen en maximaal 100 koeien voeren. Volgens Siloking-directeur Georg Mayer zijn de operationele- en onderhoudskosten van de machine lager dan bij een traditionele zelfrijder. Met de machine mikt het bedrijf op een grote groep Duitse ondernemers die naast een veehouderijbedrijf ook over een biogasinstallatie beschikken. ‘Zo kunnen ze zelf de energie opwekken en leveren die nodig is’, meent Mayer. In Nederland moet je eerder aan windmolens of zonne-energie denken.

De machine heeft een 8 kuubs kuip. Bekende en bestaande techniek van Siloking. Naast handmatig bediend kun je de machine ook gedeeltelijk autonoom laten werken. Bijvoorbeeld in een voorbereide nieuwe stal. De oudere stallen doe je handmatig en zelf rijdt hij weer naar de kuil toe. Deze mix kiest het Duitse bedrijf bewust om de investeringskosten relatief laag te houden en omdat een ‘voerkeuken’ zo overbodig is. Ook dat spaart weer kosten. Radars rondom de machine navigeren hem over het erf en in de stal. Of het nu donker is, nat of de omstandigheden vies. Bijkomend voordeel is dat het voeren ook kan worden opgesplitst in meerdere kleine doseringen, wanneer er geen handwerk meer aan te pas komt.

De robotversie is voorlopig niet leverbaar

De Truckline is 6,35 meter lang, 2,28 meter breed en 2,25 meter hoog. Een indrukwekkend gezicht om hem op het erf bezig te zien dus. De uitrusting bestaat onder andere uit een draadloos automatisch weegsysteem en management software voor documentatie en voedingswaarde. Daarvoor werkt het aan NIR-techniek op de machine, die de voerkwaliteit constant meet. Ook die vinding is op Eurotier te zien. De eerste machines – zonder de optie van autonoom voeren – worden vanaf het tweede kwartaal 2017 verkocht. Wat het prijskaartje is heeft Siloking nog niet bekend gemaakt.

In Nederland wordt Siloking geïmporteerd en gedistribueerd door Bromach uit Gorredijk. Echter, in het buitenland verzorgt Kverneland veelal de verkoop. In Frankrijk stopt het daar nu mee om zelf verder te gaan. Siloking wil graag het aantal Europese dealers uitbreiden en het netwerk reorganiseren.


Aan de nieuwe voermengwagen van Siloking zie je nauwelijks dat het om een robot gaat, of om een elektrisch aangedreven model. De inhoud is maximaal 8 kuub. Op één 80 volt acculading kun je 100 koeien voeren en 3 producten mixen.


Eén van de snufjes waar de machine mee is uitgerust is het draadloze weegsysteem. Die documenteert bovendien alle producten en het gewicht ervan.


Een andere noviteit die Siloking toont op Eurotier is de NIR-sensor op hun voermengwagen. We kennen de nabij-infrarood techniek vooral voor het meten van waardes in mest, maar in voer wordt hij ook gebruikt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden