Vorige week kwamen drones nog in het nieuws voor het traceren van virusziekte in aardappelen. Engelse onderzoekers hebben nog een toepassing ontwikkeld: Het tellen van planten in een perceel. Zo kun je beoordelen hoe goed het pootresultaat is geweest en wat de opbrengst gaat doen.
Het tellen van planten heeft meerdere voordelen, schrijft Farmers Weekly. Zo kunnen slechte plekken worden opgespoord – waar de opkomst tegenvalt – maar ook waar de aardappelpoter niet goed zijn werk heeft gedaan. Onderzoekers van Fera Science in York werken aan een drone die accuraat en snel de opkomst van een aardappelperceel kan bepalen.
Volgens onderzoeker Paul Brown kost het zeer veel tijd om accuraat het plantaantal te bepalen. Zelfs wanneer je het met de hand uitvoert heb je niet een betrouwbaar resultaat en duurt het zeer lang. Samen met collega-onderzoeker Lee Butler ontwikkelde de wetenschappers speciale software die dronebeelden kan analyseren en planten tellen.
‘Het wordt steeds gemakkelijker om aan luchtfoto’s te komen die een zeer hoge resolutie hebben. Alles valt of staat echter met de interpretatie van deze beelden’, benadrukt Brown. ‘Dit is fundamenteel om de potentie van precisielandbouw goed te benutten.’ De twee onderzoekers hebben tijdens de opkomst van een aardappelperceel tweemaal een drone rondjes laten vliegen, Met een gewone fotocamera maakte ze standaard foto’s. Ook werden nabij-infrarood beelden geschoten. In de test wisten ze daarmee ruim 5.000 planten te tellen.
De twee onderzoekers hopen dat een accurate bepaling van de opkomst iets kan zeggen over de uiteindelijke opbrengst. Het eerste onderzoek maakte echter meer duidelijk. Zo heeft de pootmachine niet overal goed gewerkt. In de rij waren er gaten, waardoor de plantafstand niet uniform was. Aan het begin en einde van iedere gang werkte de machine niet zo accuraat als in het gemiddelde.
Brown hoopt dat de teler met deze informatie zijn poottechniek kan onderzoeken om de opbrengst te verbeteren. Door drones in te zetten – in combinatie met automatische analyse software – scheelt dat de boer veel tijd. Plekken in het perceel waar de opkomst achterloopt zijn duidelijk zichtbaar op de beelden. In het seizoen kan op die plekken gestuurd worden. Om te beginnen door te bepalen waardoor de plek achterblijft.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10873207/Drone-telt-automatisch-aardappelplanten]Drone telt automatisch aardappelplanten[/url]