Bemesting verandert

Zaaimachine speelt in op divers bouwplan

14 Februari 2017 - Niels van der Boom

Op de Sima in Parijs introduceert zaaimachinespecialist Monosem de TFC2 precisiezaaimachine. De machine combineert bekende zaaitechniek in een nieuw frame. Hierdoor wordt het mogelijk met één machine een grotere diversiteit aan gewassen precies te zaaien. Ombouwen kost je een half uur.

Met één machine meerdere gewassen, op verschillende rijafstanden, precies zaaien. Bijvoorbeeld; maïs, suikerbieten, bonen en soja. Het is een vraag die Monosem steeds vaker krijgt. Ook in Nederland is dat het geval. Om de ombouwtijd te verkorten, en het proces te versimpelen, introduceert het een nieuw frame. Het is vooral de rijafstand die bij het wisselen van gewassen verandert. Binnen een halfuur heb je dat voor elkaar.

De aandrijving is mechanisch of eleketrisch

Mechanisch of elektrisch
Het frame is opgebouwd uit een kokerprofiel die 12,5 cm doorsnede meet. Die heeft een maximale werkbreedte van 6,5 meter, wat bij transport 3 meter is. Er is keuze uit twee zaai-elementen: De NG Plus 4 of Monoshox Plus M. De elementen worden optioneel elektrisch aangedreven. De buitenste secties van de machine kunnen in hoogte bewegen om contouren - zoals een aflopende kant - te volgen. Bij de mechanische uitvoering heeft ieder element zijn eigen kettingaandrijving, via een centrale zaaias, die door loopwielen wordt aangedreven. Bij de elektrische uitvoering beschikt de machine over een eigen generator en accu voor de stroomvoorziening. Zo komt het niet aan op de trekkerdynamo. De elektrische uitvoering bedien je met een terminal van Müller.

Schokdemper
Bij het ombouwen van de rijafstand, die tussen 75, 50 en 37 cm is te variëren, kun je ook de steunwielen aan de voorzijde verstellen. Omdat de wielen aan de voorkant zijn gemonteerd kunnen de zaai-elementen dichter op elkaar worden geschoven. Maximaal kun je 16 elementen aan het 16,5m frame hangen. Beide elementen kunnen overweg met zaad van onder andere maïs, suikerbieten, bonen, koolzaad, zonnebloemen en koolzaad. Het grote verschil is de Monoshox-demper. Deze schokdemper is in een parallellogram gemonteerd om zo de gewenste kouterdruk in te stellen. Een stabielere loop van het kouter vergroot de nauwkeurigheid van het zaairesultaat.

Cable Drive
Naast een aandrijfketting en elektromotor toont het bedrijf ook een andere noviteit: CableDrive. Een flexibele staalkabel met twee koppelingen. De onderhoudsgevoelige ketting en tandwielen worden vervangen. Dat scheelt onderhoud en levert precisie op. Het oliebad waar de staalkabel in draait gaat levenslang mee. Het systeem komt uit Noord-Amerika, waar het al langer wordt toegepast. Het lijkt daarmee verdacht veel op wat John Deere – de eigenaar van Monosem – gebruikt. Maar, ook bijv. Case IH past het toe. Bij de standaard versie moet je handmatig de aandrijving losgooien. Optie is een elektrische koppeling die per rij schakelt met behulp van een GPS-signaal. Vanaf 2018 levert de fabrikant een eerste gelimiteerde serie uit.

Meer (veld)bonen
De meeste machines die importeur Farmstore in Nederland verkoopt worden gebruikt voor het zaaien van maïs. ‘In sommige voorjaren – zoals 2016 – zien we dat het zaaiseizoen van suikerbieten en maïs in elkaar overloopt. Het is dan lastig wanneer alles op één machine aankomt’, merkt vertegenwoordiger Chris van de Lindeloof op. ‘Wel merken we dat loonwerkers een steeds grotere diversiteit aan gewassen gaan zaaien. Vooral eiwitgewassen als (veld)bonen, maar ook soja. Daar speelt deze machine op in.’

Bieten zaaien
‘Monosem heeft ook gespecialiseerde bieten- en cichoreizaaimachines in het programma. Zaaien met een pneumatische machine blijft altijd compromissen sluiten. Het voordeel van de TFC2 is dat de elementen zwaarder zijn en daardoor strakker aan de grond blijven. In omstandigheden met veel gewasresten, bij niet kerende grondbewerking, zijn ze zeer geschikt. Vooral bij onze klanten in Limburg speelt dit een rol.’

8 op de 10 machines bemest in de rij met korrelkunstmest

Kunstmest in de rij
Monosem levert uit eigen huis een tweetal fronttanks voor het toedienen van korrelkunstmest. Die hebben één (STD) of twee (DUO) uitlopen voor het verzetten van enkele honderden kilo’s korrel per hectare. De tanks zijn met een mechanische of elektrische aandrijving leverbaar. De duotank heeft twee distributie-units, voor iedere uitloop één. Farmstore merkt voor komend seizoen een kantelpunt in de markt. ‘Ongeveer acht van de tien verkochte machines gebruiken korrelkunstmest’, weet Van de Lindeloof. ‘In de jaren hiervoor lag de trend vooral bij vloeibare meststoffen in de rij. Vooral loonwerkers zijn hier enthousiast over. Ze hoeven slechts zeer weinig te vullen en niet te wachten tot de klant de kunstmest aanvoert. Een andere trend die speelt is het toedienen van granulaat. Je praat dan over enkele kilo’s per hectare, die met aparte granulaatstrooiers worden toegediend.’

John Deere
In november 2015 maakte John Deere bekend het Franse familiebedrijf Monosem over te nemen. In Parijs, vanaf 26 februari, zijn de machines echter nog niet groen-geel. Grote kans zelfs dat Deere de eigen precisiezaaimachine presenteert. ‘Vooral achter de schermen merk je iets van de overname’, weet Chris van de Lindeloof. ‘Sinds april 2016 heeft Monosem een nieuwe directeur. Die is afkomstig van John Deere. Ook het hoofd van de R&D afdeling is afkomstig van JD. Monosem blijft nog zeker vijf jaar zijn eigen identiteit houden.’


De CableDrive aandrijving die op de Sima wordt geïntroduceerd. Die vervangt een ketting en tandwielen en is levenslang onderhoudsvrij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden