Landelijk dekkend netwerk

Dronewerkers breiden uit in Zuid- en Oost-Nederland

24 Februari 2017 - Niels van der Boom

Dronewerkers, een collectief voor loonwerkers met een focus op dronetechnologie, presenteerde vrijdag 24 februari in Emmeloord het uitgebreide team voor seizoen 2017. Daarmee focust het vooral steviger op Zuidwest- en Oost-Nederland.

Innovatieve oplossingen komen vooral uit Nederland

Dronewerkers is opgericht door ondernemers Christel Thijssen (Loonbedrijf Thijssen), Bert Rijk (Aurea Imaging) en Peter Holster (Akker Analyse). Het collectief opereert gezamenlijk in Nederland voor het aanbieden van dronetechnologie binnen de landbouw. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de agrarische eBee drone.

Voor dit seizoen breidt het collectief uit met drie nieuwe ondernemers: Peter van de Merwe, Mark de Leeuw en Leks Bolderdijk. Daarmee verschuift de focus naar het zuidwesten en Oost-Nederland, vooral omdat daar veel vraag van boeren ligt. Daar ging een proces van bijna een jaar aan vooraf. 

MDL Agro, het bedrijf van Van de Merwe en De Leeuw, richt zich op het zuidwestelijk akkerbouwgebied. AB Drone uit Stadskanaal, de onderneming van Bolderdijk, richt zich op Oost-Groningen en Oost-Nederland.

Het collectief werkt ook aan het verbeteren van datastromen voor dit jaar. Daarvoor komt zeer binnenkort een portaal online. De vliegers streven ernaar om binnen twee uur na vliegen de data bij de klant te hebben. Vervolgens is het aan teeltadviseurs om er een advies aan te koppelen en de data verder op te pakken.

2

uur

data van de drone naar de boer

De ondernemers binnen het collectief opereren individueel, in hun eigen woon- en werkgebied. Uit praktijkervaring blijkt dat boeren graag zaken doen met een lokaal bedrijf. Binnen het collectief zijn de bedrijven vrij om te handelen. Harde afspraken zijn er niet. 'Grote bedrijven hebben graag één aanspreekpunt. Ook voor grote klussen slaan we de handen ineen', legt Bert Rijk uit.

Naast de ondernemers kwam ook VVD europarlementariër Jan Huitema aan het woord. Hij zet zich in voor precisielandbouw in de EU en geeft een kijkje in de Brusselse keuken. Hierin fungeert Nederland als 'gidsland' volgens Huitema. Innovatieve oplossingen komen voor een groot gedeelte uit ons land. Dat is sinds de Tweede Wereldoorlog het geval. Uitdagingen liggen vooral op het gebied van wet- en regelgeving, het investeringsvermogen en maatschappelijke acceptatie. Individuele lidstaten hebben een eigen mening op het gebied van precisielandbouw. De rol voor Nederland wordt niet altijd als een voordeel gezien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden