Sima beursnieuws

Elektrische aandrijving op bestaande zaaimachines

1 Maart 2017 - Niels van der Boom

Gps- en elektronicaspecialist Ag Leader toont op de Sima in Parijs een elektrische aandrijving voor precisiezaaimachines die achteraf kan worden opgebouwd. Daarmee wil het eerst de Amerikaanse markt bestieren, maar de techniek komt zeker ook in Europa beschikbaar.

Het is in Noord-Amerika zeer normaal om achteraf je zaaimachine te verbouwen en hem zo weer up-to-date te maken of aan te passen aan de wensen op je bedrijf. Dat zijn we in Europa niet gewend. Wil je een nieuw model? Dan ruil je hem in. De laatste jaren ontstaat er een trend om elementen elektrisch aan te drijven. Dat scheelt niet alleen veel tandwielen en kettingen, je kunt de rijen ook automatisch in- en uitschakelen. Daar is het Ag Leader ook om te doen met SureDrive.

Elektrisch spaart een berg tandwielen en kettingen

Het bedrijf plaatst een bescheiden elektromotor indirect op het zaaihuis. Een ketting, die door een onderhoudsvrij oliebad loopt, drijft uiteindelijk het element aan. Eind vorig jaar werd het systeem al in de VS gelanceerd. Daar ligt de grootste markt voor het bedrijf. Voor zaaimachines van John Deere, Kinze, White (Agco) en Case IH heeft het nu ombouwkits liggen. Inmiddels werkt het voor de Europese markt ook aan integratie bij Monosem en Matermacc, die op de Sima werd getoond, zo laat een manager weten. Ag Leader hanteert een ‘kleurenblind-principe’ en werkt met ieder merk samen. Zo hoopt het ook affabriek zaken te kunnen doen met machinefabrikanten.

Het grote verschil tussen de merken zit hem alleen in de montagebeugel. Die moet precies pas zijn omdat de aandrijving exact recht op het element moet staan. ‘Een beetje handige loonwerker of mechanisatiebedrijf kan zelf de beugels ontwerpen’, denkt Rob Ormel van Ag Leader. ‘De aansluiting is zo simpel mogelijk gemaakt. Het kalibreren kan in principe iedereen doen. Voor de Nederlandse markt gebeurt dat echter nog wel met importeur Homburg of de dealer.’

1.000

euro

per element kost de aandrijving

Om de elektromotoren op de aardappelpoter te monteren gaat volgens Ormel niet. Daarvoor zijn ze niet krachtig genoeg. Het zaaielement van een maïszaaimachine gaat echter prima. Iedere rij schakelt individueel aan- of uit. Dat levert niet alleen net werk op, maar spaart ook zaaizaad uit. Datzelfde geldt voor het zaaien in bochten, waar met mechanische machines normaal wordt overgedoseerd. Het elektrisch systeem heeft altijd de juiste afgifte en dus de juiste afstand in de rij. Ook is het mogelijk om met de rijafstand te variëren. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van taakkaarten.

Ag Leader heeft het systeem in Noord-Amerika al draaien. Daar kost het 1.000 dollar per element. Naar verwachting is er ook in Europa en Nederland interesse in het systeem, voor loonwerkers die hun maïszaaimachine weer modern willen maken, maar niet willen investeren in een compleet nieuwe machine. Waarschijnlijk bedraagt de verkoopprijs hier zo’n 1.000 euro. Het bedrijf gaat er wel van uit dat je al een terminal van hun in de trekker hebt hangen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden