Export verdrievoudigd

Rusland importeert fors meer landbouwmachines

9 November 2017 - Wouter Baan

De zuivel- en vleesexport naar Rusland is sinds 2014 een halt toegeroepen en gereduceerd tot nul. Toch ziet de Nederlandse agribusiness nog steeds Russische roebels binnenstromen. De export van landbouwmachines zit namelijk flink in de lift. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de eerste 7 maanden van 2017 is de totale export naar Rusland, in verhouding tot dezelfde periode in 2016, met 32% toegenomen tot €3,2 miljard. Daarmee klimt de handelswaarde langzaamaan weer naar het niveau van 2013, toen er van een handelsboycot nog geen sprake was. Vooral trucks (€219 miljoen) en geneesmiddelen (€140 miljoen) vinden gretig aftrek in Rusland. Per saldo is Nederland de dertiende grootste exporteur naar Rusland.

Ook de kassenexport is geëxplodeerd 

Agrarische export
Qua export van landbouw- en voedingsproducten exporteerde Nederland in de eerste 7 maanden van dit jaar voor €213 miljoen naar Rusland, tegenover €477 miljoen in 2016. De export van zuivel was toen nog kartrekker met €115 miljoen.

Nu gaat er nagenoeg geen zuivel meer naar Rusland. Echter, de export van landbouwmachines (exclusief trekkers) is sinds 2014 bijna verdrievoudigd tot €61 miljoen euro. Daarmee is deze categorie opgeklommen het 7e belangrijkste exportproduct naar Rusland. De export van veevoer is sinds 2014 gehalveerd tot €36,15 miljoen.

De export van kassen is sinds 2014 vertienvoudigd tot €79 miljoen, waarmee kassenexport een top-5-positie bekleed. De Russische importdrift van landbouwmachines en kassen correspondeert met de groei, die de agrarische sector in Rusland vertoont.

Kom ook naar het Nationaal Economisch Landbouw Congres op 30 november in Bunnik (Utrecht). Onder meer Cor Pierik (CBS) is spreker en komt met de definitieve cijfers uit de landbouwtelling 2017.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden