Tijdens de graanoogst

Trekker rijdt in 2018 al zonder chauffeur

3 Januari 2018 - Niels van der Boom

Het Amerikaanse bedrijf Smart Ag heeft een systeem ontwikkeld dat de standaard-trekker verandert in een robot. Zo kan deze autonoom het transport van graan voor zijn rekening nemen. Praktijktests waren succesvol. Robottrekkers zijn geen toekomstmuziek, maar al op korte termijn beschikbaar, zo denkt de eigenaar.

Akkerbouwbedrijf MBS Family Farms testte afgelopen najaar hun eerste robottrekker. Op een standaard John Deere 8345R met gps, bouwde de softwarespecialist sensoren en elektronica die het mogelijk maken om de trekker met overlaadwagen geheel autonoom zijn werk te laten doen.

Het systeem gebruikt technologie uit de luchtvaart

Klein bedrijf
De robottrekker maakt gebruik van AutoCart. De eerste vinding van Smart Ag, een klein bedrijfje in de staat Iowa (Verenigde Staten). Daarvoor is wel hardware vereist, genaamd SmartHP. Dit systeem omvat onder andere een pakket aan antennes, camera’s, dodemansknoppen en flink wat bedrading. Bedenker Colin Hurd maakt gebruik van technologie uit de luchtvaartindustrie om het 12 ton zware monster in goede banen te leiden. Ook moet de trekker met RTK-gps zijn uitgerust. Sinds 2016 sleutelt Hurd aan het systeem, dat merkonafhankelijk werkt.

Testbedrijf MBS ziet AutoCart vooral als oplossing voor het tegengaan van een personeelstekort. "Ons bedrijf is gelimiteerd door het feit dat we per 1.000 acre (400 hectare) 1 fulltime werknemer nodig hebben", zegt CEO Allen Lash. "Op dit moment telt het bedrijf 20 medewerkers. Om verder te kunnen groeien, zoeken we arbeidsbesparende technologie. Het is niet de bedoeling om die 20 man te ontslaan. Het is gewoon lastig om goed geschoold personeel te vinden."

Nauwkeurig
De autonome overlaadwagen is zo geprogrammeerd dat hij alleen over delen van het perceel rijdt waar de combine al is geweest. Sensoren detecteren obstakels. Hij reageert direct op bewegingen van de combine. Volgens ervaringen van het testbedrijf gaat het lossen daardoor beter dan op de menselijke hand. De trekker anticipeert veel eerder. Lossen van de overlaadwagen in een vrachtwagen gaat eveneens volledig automatisch.

Robottrekkers worden ook in Nederland gebouwd

Voor akkerbouwers in Noord-Amerika is de autonome overlaadcombinatie een heilige graal. Het werk is relatief eenvoudig uit te voeren. Toch is de taak, die ogenschijnlijk simpel lijkt, een flinke kluif. Eerder al testte John Deere en Kinze al eenzelfde systemen. Rondom deze bedrijven is het stil. Het Nederlandse Precision Makers kwam afgelopen maand nog in het nieuws. Ook zij hebben een 8R-trekker van John Deere gerobotiseerd. Deze trekker gaat in Denemarken aan de slag.

Nederlandse techniek
Het systeem van Precision Makers maakt eveneens gebruik van sensoren om de trekker veilig te maken. Het bedrijf startte met het robotiseren van gazonmaaiers op golfbanen, gevolgd door het aanpassen van boomgaardtrekkers en landbouwtrekkers voor agrarisch gebruik in Australië. Misschien dat de meeste robotkennis wel in Nederland ligt.

Robots blinken echter uit in het uitvoeren van repeterende werkzaamheden, zoals het heen en weer rijden van graan tussen combine en vrachtwagen. Ploegen, cultiveren of zaaien blijven zeer complexe materie. Smart Ag levert dit jaar een kleine serie uit. Het systeem van Precision Makers wordt inmiddels vrij verkocht.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden