Eigenaar bezoekt John Deere

500 combines voor 1 Amerikaanse loonwerker

16 Januari 2018 - Niels van der Boom - 6 reacties

Chad Olsen, eigenaar van Olsen Custom Farms in de staat Minnesota (Verenigde Staten), heeft persoonlijk combine nummer 500 in ontvangst genomen op de fabriek van John Deere in East Moline. De akkerbouwer en loonwerker oogst jaarlijks tussen de 243.000 en 283.000 hectare graan in Noord-Amerika.

De huidige maaidorservloot van Olsen omvat momenteel 75 machines. De vijfhonderdste combine is onderdeel van 13 nieuwe maaidorsers en 8 maaiborden die eigenaar Chad Olsen bij John Deere heeft besteld. Hij hoopt dat de teller aan het einde van dit jaar op 34 nieuwe combines staat. "We bouwen onze machinevloot niet op voordat we weten hoeveel werk we hebben. De laatste jaren is het machinepark stabiel gebleven. We spelen op veilig, omdat de economische situatie in de landbouw onzeker is. Je moet efficiënt te werk gaan."

300

duizend

hectare oogst Olsen jaarlijks maximaal

Trouw aan groen-geel
In zijn 25-jarige carrière als akkerbouwer en loonwerker heeft Olsen inmiddels 500 combines aangeschaft en deels weer doorverkocht. Na 1 seizoen verhuurt hij ze via zijn eigen bedrijf, voordat ze worden ingeruild. Rotsvast blijft hij bij groen-geel; een ander merk komt er niet in. Het werkgebied van zijn 'custom harvesting operation' strekt van Texas tot de Canadese provincie Sasketchewan, goed voor bijna 300.000 hectare maaigewassen die hij jaarlijks oogst en gedeeltelijk ook inzaait.

De Quad-City Times was erbij toen Olsen de gouden sleutel van combine nummer 500 in ontvangst nam. Speciaal voor trouwe klanten heeft John Deere de Gold Key Tour. Gebruikers krijgen een rondleiding, mogen hun machine voor de eerste keer starten en zelf van de band rijden. John Deere blijft vaag op de vraag of het meer klanten heeft die 500 machines kochten. Fabrieksmedewerkers hebben het in ieder geval nog nooit meegemaakt.

Succesverhaal
De link met Deere gaat verder dan machines voor Olsen. In 1990 brandde zijn melkveebedrijf volledig af. De koeien en kalveren kwamen om het leven. Op 25-jarige leeftijd begon Olsen met 1 tweedehands combine loonwerk uit te voeren. Financiering van John Deere hielp hem een flinke vloot combines op te bouwen. Een typisch Amerikaans succesverhaal. Het bedrijf telt gedurende het seizoen 70 werknemers. Zij starten in mei met de tarweoogst in Texas. Wanneer het jaar bijna eindigt, gaan de laatste hectares maïs door de combine.

"Of je nu 120 of 12.000 hectare hebt, voor ons maakt het niets uit", bekrachtigt Olsen. "We zijn groot geworden doordat de kleine boeren ons werk gunde. Mijn vrouw herinnert me er constant aan dat zij ons succes mogelijk maken. Iedere klus is even belangrijk, ongeacht de grootte."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
cagri 16 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10877227/500-combines-voor-1-amerikaanse-loonwerker][/url]
hoe rijden 70 werknemers met 75 machines??
En zonder overlaadwagens, of dat is jobje voor de boer...

Prachtverhaal, enkel mogelijk in vs of rus.,landen met minder overheidsregeltjes, bewijst nog maar eens,
bureaucratie verhindert goed werk
Zandboer 17 Januari 2018
Wil je mij eens uitleggen hoe bureaucratie in het loonwerk deze een vergelijkbare onderneming hier niet mogelijk maakt? Denk dat klimaat een grotere invloed heeft nl.
suikerboer 17 Januari 2018
heeft alles te maken met grote van het land , bij zo`n onderneming hoort een land zo groot als heel Europa bij . de klimaat verschillen zijn er ook wel in nederland , maar dat houd op met hooguit 1 of 2 weken verschil in afrijpen van gewassen . bovendien zijn we hier gehecht aan onze eigen loonwerker , en eigen machines die dan vervolgens na 1 week intensief gebruik een jaar op stal staan . Niet vergeten, een zeeklimaat als hier is wisselvalligheid qua weer gooit de hele planning in de war , te weinig werkbare dagen .....dus moet je rel veel machines voor weinig oppervlakte hebben
Abonnee
haarlemmermeer 17 Januari 2018
Cagri, staat in het stuk beschreven dat hij combines verhuurd.
Je kan hier ook van Spanje naar Noorwegen met de combine. Alleen koopt hier elke loonwerker een combine en schrijft deze over meerdere jaren af. Denk dat je niet jaloers hoeft te zijn op de Amerikaanse harvest train.
Klaas 18 Januari 2018
Jammer dat ze in de VS geen verstand van combines hebben anders hadden ze wel een goede duitse groene combine met rode velgen gekocht.
cagri 18 Januari 2018
haarlemmermeer schreef:
Cagri, staat in het stuk beschreven dat hij combines verhuurd.
Je kan hier ook van Spanje naar Noorwegen met de combine. Alleen koopt hier elke loonwerker een combine en schrijft deze over meerdere jaren af. Denk dat je niet jaloers hoeft te zijn op de Amerikaanse harvest train.

oh, maar jaloers ben ik er niet op, dorsen is leuk, maar misschien net omdat het maar enkel dagen is...
haarlemmermeer; nu weet ik niet hoe hij het in de vs bolwerkt, maarwat ik bedoel is dat als je idd van spanje tot noorwegen zou kunnen(willen) dorsen, je bv alleen al verdomd veel papierwerk gaat hebben met je in regel stellen voor rond te rijden in de verschillende landen die je door moet in ons zogezegde eengemaakt europa
Franske 19 Januari 2018
In Frankrijk zijn er ook loonwerkers die van tegen de spaanse grens tot in het noorden bij Lille dorsen. Start einde mei, arriveé half augustus.

Bieten rooien idem: de franse slag!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden