Nieuwe fabriek geopend

Iedere Agrifac-spuit is verbonden met de cloud

5 Februari 2018 - Niels van der Boom

Agrifac Machinery opende maandag 5 februari officieel hun nieuwe productiefaciliteit in Steenwijk (Overijssel). De spuitenspecialist grijpt het moment aan om een nieuwe veldspuit te presenteren en uit de doeken te doen hoe de toekomst van gewasbescherming eruitziet. Elektronica is daar onlosmakelijk mee verbonden.

Agrifac ziet voor zichzelf een belangrijke rol weggelegd in de agrarische sector. Een groeiende wereldbevolking vraagt om veel en veilig voedsel. Dat benadrukt ook Daniel Tragus, directielid van Agrifac-eigenaar Exel Industries. Het is mede een drijfveer voor het klimaatneutraal maken van de fabriek. Zo is de vernieuwde productielocatie in Steenwijk zelfvoorzienend in de energiebehoefte en wordt slim met regenwater omgegaan.

Een deel wordt omgebouwd tot 'experience center'

De nieuwe fabriek is nog niet helemaal gereed. "Een deel van de gebouwen wordt omgebouwd tot 'experience center'", legt directeur Peter Millenaar uit. "We sluiten de deuren niet, maar openen ze juist om start-ups de kans te bieden. Dit zodat nieuwe bedrijven en technieken zich kunnen ontwikkelen."

Digitale veldspuit
Tegelijkertijd met de nieuwe fabriek toont het bedrijf een kijkje in de digitale keuken. Iedere zelfrijdende Condor veldspuit die de fabriek verlaat, is aan een cloud-account gekoppeld. Eén zo’n machine is uitgerust met 600 sensoren, die per 2 seconden data naar de cloud versturen. Hiermee analyseert het bedrijf de prestaties en waarschuwt het voor mogelijke problemen en preventief onderhoud.

Zelflerend
Iedere machine-eigenaar krijgt in de toekomst zijn eigen MyAgrifac account via het AYE-platform. Dat staat voor amplify your effectiveness (verbeter je effectiviteit). Aan dit platform wordt nog druk gesleuteld, zo benadrukt het. Via de computer kan de eigenaar alle informatie vinden. Gespoten percelen, capaciteit, onderhoud en meer. De machine is zelflerend, zodat locatie specifiek informatie wordt toegezonden aan de chauffeur. Net als in een luxeauto geeft het systeem aan wanneer een onderdeel moet worden vervangen of een filter gereinigd.

Naast een digitaal systeem hebben de servicemedewerkers in Steenwijk de mogelijkheid om live mee te kijken. AYE waarschuwt de helpdesk wanneer een probleem zich voordoet, zodat ingegrepen kan worden voor de spuit stil staat met stukken.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Ook de EcoTronicPLus bediening is geheel vernieuwd voor de Endurance II.Spuittechniek
Niet alleen de software is nieuw. Ook ontwikkelde het een nieuwe machinebediening die dezelfde naam als zijn voorganger blijft dragen: EcoTronicPlus. Nog zo’n noviteit is de plaats specifieke spuittechniek DynamicDosePlus. Dat is Agrifac’s naam voor pulserend spuiten, waarbij iedere spuitdop individueel in afgifte wordt geregeld met een schakelsnelheid van 100 hertz. "We houden op met werken op perceelniveau en gaan terug naar plantniveau", meent Millenaar. 

"We zijn hiermee uniek in de landbouw. Voor de gewasverzorging gaan we niet met Bayer, BASF of Monsanto samenwerken. Dat doen we met onze klanten. Zij hebben een schat aan kennis. Die boerenkennis hebben wij nodig. Agrifac heeft de techniek in huis om planten te herkennen, de juiste dosering per plant toe te dienen en op de juiste boomhoogte."

Nieuwe Condor
Het middelinjectiesysteem SmartDosePlus en de gewasherkenning AICPlus worden tijdens de bijeenkomst live getoond, waarbij ieder dopje individueel in- en uitschakelt. Bovendien wordt de dosering aan de plant aangepast. Tot slot wordt de vernieuwde Condor Endurance veldspuit geïntroduceerd in een geheel nieuwe kleurstelling.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden