Nieuws Precisielandbouw

Topcon op eigen voet verder in Nederland

16 Mei 2018 - Niels van der Boom

Precisielandbouwspecialist Topcon start een eigen organisatie in Nederland ter ondersteuning van hun producten. Daarmee neemt het de taak over van Mechan Precision Farming. De vrijheid die dit oplevert, maakt het mogelijk om de banden met andere merken aan te trekken (waaronder Deutz-Fahr).

Elektronicafabrikant Topcon is een grote speler in civiele techniek en grond-, weg- en waterbouw. Binnen de agrarische kringen bleef het bedrijf altijd een relatief kleine positie behouden in Nederland. Toch is Tim van der Leck, Topcon's accountmanager precisielandbouw, van mening dat er wel degelijk ruimte voor groei is. Een onafhankelijke positie helpt daarbij.

Topcon biedt nu merk-onafhankelijke ondersteuning

Onafhankelijke ondersteuning
Topcon en Agco (het moederbedrijf van Fendt, Massey Ferguson en Valtra) hadden jarenlang een goed huwelijk. Echter, het belang van precisielandbouw neemt toe en de machinebouwer ging zijn eigen weg. Zo maken de nieuwste trekker-series gebruik van eigen software. Daarentegen vond Topcon wel sterke OEM-partners in SDF (Same, Deutz-Fahr en Lamborghini) en Argo (McCormick en Landini). Topcon kan deze bedrijven merk-onafhankelijke ondersteuning bieden. Daar is volgens Van der Leck, die eerder bij de Mechan Groep werkzaam was, duidelijk vraag naar.

Topcon maakte dinsdag 15 mei hun visie bekend aan alle dealers. Dat wil zeggen: Agco en SDF-dealerbedrijven. Dealers van andere trekkermerken heeft het eigenlijk niet. "We nemen geen afscheid van de dealers", zegt Van der Leck. "Het gaat om zo’n 18 bedrijven die Agco-merken vertegenwoordigen. Vanwege de connectie met de Mechan Groep is de dekking in het zuiden van Nederland iets minder. Daar komt nu het landelijk netwerk van SDF bij. Een aantal van deze bedrijven zijn tevens dealer van Ag Leader. We willen geen keuze forceren. Bedrijven kunnen zelf kiezen. Het voordeel is dat ze bekend zijn met de Deutz iMonitor, die bestaat uit Topcon componenten."

Marktaandeel
Ondanks een duidelijke toename in af fabriek geleverde gps-systemen ziet het bedrijf een duidelijke rol voor zichzelf weggelegd. Van der Leck: "Geïntegreerde systemen van Fendt, MF en Valtra zijn niet uitwisselbaar met andere trekkers. Er zijn nog genoeg oudere trekkers zonder gps-besturing. Daarbij is de vervangingsmarkt groeiende. We hebben, denk ik, interessante producten in huis. Bijvoorbeeld de Apollo controller, die een oudere veldspuit moderniseert. Omdat het een Isobus-systeem betreft, werkt het naadloos samen met andere merken."

De agrarische tak van Topcon kan gebruik maken van de bedrijfsstructuur die reeds voor support van de civiele techniek aanwezig is in Nederland. Daarvoor trekt het in bij de vestiging in Bunschoten (Utrecht). In 8 Europese landen heeft Topcon een eigen 'retail'-organisatie voor de import en ondersteuning.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden