Obscuur. Zo omschrijft Bloomberg de rechtszaak die de fabrikanten John Deere en Agco uitvechten. De zaak gaat om 12 patenten voor 'gadgets' op zaaimachines. Dat klinkt onbenullig, maar beide machinegrootmachten kunnen er een markt van $240 miljard mee winnen of verliezen.
John Deere maakte 1 juni bekend een rechtszaak te zijn gestart tegen Agco. Het gaat om 12 patenten van het Amerikaanse bedrijf Precision Planting, die volgens Deere in strijd zijn met hun 'ExactEmerge technologie'. Agco, moederbedrijf van Fendt, Massey Ferguson en Valtra, is sinds september 2017 eigenaar van Precision Planting en kocht de firma van Monsanto. John Deere trachtte eerder het bedrijf te kopen.
Winstmarkt
Deere heeft redenen genoeg om barrières op te werpen voor andere fabrikanten, zo schrijft Bloomberg. Volgens onderzoek van investeringsbank Goldman Sachs is de markt voor precisielandbouw-apparatuur in 2050 goed voor een omzet van $240 miljard, omgerekend €207 miljard. Hieronder vallen niet alleen gewassensoren en drones, maar ook 'gadgets' die zorgen voor een uniformere opkomst en meer zaaicapaciteit.
John Deere en Precision Planting hebben soortgelijke technieken op de markt gebracht. Beiden zorgen ze ervoor dat je harder kunt rijden en accurater zaait. Deere wil nu de blokkering van 12 gebruikte patenten en een financiële compensatie als schadevergoeding. Agco liet in een reactie weten niet onder de indruk te zijn van Deere’s aantijgingen.
Bijzondere gang van zaken
De 2 bedrijven werkten jarenlang aan hun technieken en lanceerden deze in 2014 vlak na elkaar. Volgens de ingediende rechtszaak had Deere op dat moment 44% van de markt in handen en Precision Planting 42%. Een overname van het bedrijf was daarom niet mogelijk, omdat Deere een te groot marktaandeel zou hebben. Dat is ongunstig voor de prijsvorming van hun producten.
Volgens Dennis Buckmaster, een landbouwprofessor aan de Purdue Universiteit in Indiana, zit de pijn hem in het feit dat met de techniek van Precision Planting ook oudere machines zijn uit te rusten. Bovendien werkt het merk-onafhankelijk. "Het bedrijf verkocht afgelopen jaar net zoveel retrofit onderdelen dan dat er nieuwe zaaimachines zijn verkocht in de Verenigde Staten", zegt Buckmaster. "Een techniek waarbij oude machines mee kunnen met de nieuwste generatie is niet wat je als fabrikant van nieuwe zaaimachines op de markt wil hebben."
High-speed planting
De opkomst van 'high-speed planting' is enorm in de Verenigde Staten. Mede dankzij de invloed van Precision Planting. Ook in Europa steken fabrikanten als Väderstad, Horsch en Amazone in op hoge rijsnelheden tijdens het zaaien.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10878980/deere-en-agco-vechten-om-machinemarkt][/url]