Shutterstock

Nieuws Handelsverdrag

Verdeeldheid over Mercosur blijft groeien

23 September 2020 - Jeannet Pennings

De discussie over het handelsverdrag Mercosur zwelt verder aan. Aanleiding is de ontbossing in de Amazone, terwijl Brazilië spreekt van onwil aan de EU-zijde. De groeiende weerstand is een duw in de rug voor Europese boeren die gezamenlijk oproepen tot afwijzing van de deal.

Het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de Zuid-Amerikaanse landen Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay krijgt steeds meer kritiek. Het akkoord, dat ruim een jaar geleden werd gesloten, wacht nu op ratificatie van alle 27 EU-lidstaten. Maar het is alles behalve vanzelfsprekend dat die officiële bekrachtiging er komt. Steeds meer Europese landen keren zicht tegen Mercosur. Zelfs Duitsland, tot voor kort kartrekker in de Mercosur-deal, bewoog zich recentelijk richting het kamp van de tegenstanders.

Ontbossing door rundvleesproductie
Het verzet tegen Mercosur komt onder andere uit Frankrijk. Dat werd afgelopen vrijdag nogmaals bevestigd door de regering in het land. Een nieuw rapport dat die dag aan de Franse premier werd gepresenteerd toont de desastreuze gevolgen van de uitbreiding van de rundvleesproductie in de Mercosur-regio. Dit zou de ontbossing met minstens 25% per jaar versnellen.

Het zou gaan om een jaarlijks ontbossing met een oppervlakte bijna zo groot als Nederland. Het extra areaal dat nodig is voor de teelt van voergewassen en de uitbreiding van de suikerrietproductie zijn nog niet meegerekend. Het rapport concludeert dat de klimaatkosten groter zijn dan de economische voordelen die de Mercosur-deal oplevert.

Nieuwe eisen aan deal
Frankrijk vindt dat de overeenkomst met de Mercosur-landen alleen voortgezet kan worden als aan bepaalde eisen wordt voldaan. Eén daarvan is het respecteren van de doelstellingen van het internationale akkoord van Parijs die de opwarming van de aarde tegen moet gaan. In onder meer Oostenrijk, Duitsland, Nederland, Wallonië, Ierland en Luxemburg is de politiek een soortgelijke mening toegedaan.

Europese boeren zullen zich gesteund voelen door die groeiende politieke weerstand. Zij brachten eind vorige week een gezamenlijk standpunt naar buiten waarin de EU wordt opgeroepen om het handelsverdrag af te wijzen. De deal zou de import van onder meer rund- en varkensvlees, suiker en soja vergroten. Ook sommige zuivelproducten zouden onderdeel worden van het vrijhandelsverdrag, terwijl al deze markten al onder grote druk staan

'Ondergang van boeren'
'Boeren in Europa staan ​​voor grote uitdagingen om klimaat- en diervriendelijk te produceren, wat hogere kosten met zich meebrengt. Een stijgende en goedkope invoer vanuit de Mercosur-landen leidt tot toenemende prijsdruk. Dit handelsbeleid en de ongelijke normen versnellen de ondergang van boeren aan beide zijden van de Atlantische Oceaan', zo klinkt het Europese boerenstandpunt

De verklaring is ondertekend door 43 boerenorganisaties uit 14 landen: Oostenrijk, België, Kroatië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje en Zwitserland. Vanuit Nederland is het standpunt onderschreven door Agractie, Dutch Dairymen Board, Nederlandse Akkerbouw Vakbond, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond en Toekomstboeren.

Brazilië reageert defensief
Brazilië verwerpt de kritiek van de EU en doet dit af als onwil om de handelsovereenkomst af te ronden. Het Franse rapport over de gevolgen voor de ontbossing wordt afgeschilderd als protectionisme, een middel om de eigen markt te beschermen. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken en Landbouw heeft Brazilië in het verleden al aangetoond dat het in staat is om de productie van rundvlees, soja en maïs te verhogen en tegelijkertijd de ontbossing te verminderen. "Tussen 2004 en 2012 daalde de ontbossing in het Amazonegebied met 83%, terwijl de landbouwproductie 61% groeide." Die historische zou volgens het land leidend moeten zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden