Aardappelvoorraad

aardappelen akkerbouw aardappeloogst aardappelbewaring

Analyse Aardappelen

Aardappelvoorraad België is niks te groot

De voorraad bewaaraardappelen in de Belgische schuren is groter dan vorig seizoen. Dat blijkt uit de voorraadpeiling van Fiwap. Buitensporig is die voorraad niet, zeker als je de late start voor de vroege aardappelen voor de oogst van 2024 in ogenschouw neemt.
12 April 2024
aardappelen aardappelbewaring

Nieuws Aardappelen

Tjokvolle schuren drukken zwaar op Canadese teelt

Canadese aardappeltelers hebben in 2023 een recordhoeveelheid aardappelen gerooid. Dat is duidelijk terug te zien in de voorraadcijfers. In de bewaarschuren ligt 10% meer product ten opzichte van vorig jaar. In sommige staten bedraagt de voorraad zelfs bijna de helft meer van vorig seizoen. Al die extra aardappelen drukken zwaar op de teelt voor 2024.
18 Maart 2024
aardappelen aardappelbewaring frankrijk

Nieuws Aardappelen

Recordoogst kan Franse vraag amper bijbenen

Ondanks de bijzonder slechte oogstomstandigheden in Noord-Frankrijk heeft het land in 2023 een recordoogst binnengehaald. Deels vanwege het gegroeide areaal. De schuren liggen daarom behoorlijk vol, al is er geen sprake van een record. Zelfs met deze voorraad is het de vraag of de aardappelverwerkers over voldoende aardappelen kunnen beschikken.
26 Februari 2024
aardappelbewaring

Nieuws Aardappelen

Verschil tussen theorie en praktijk bij Belgische oogst

In theorie haalt België dit jaar een topoogst aan consumptieaardappelen binnen, maar in de praktijk ligt dat heel anders. Ruim een half miljoen ton aardappelen zaten half november nog in de grond en de bewaarplaatsen waren minder gevuld dan een jaar eerder. Er heerst grote onzekerheid over dit resterende volume.
28 November 2023
aardappelen aardappelbewaring

Analyse Aardappelen

België heeft nog maar weinig vrije aardappelen

Belgische aardappeltelers hebben sinds de start van het bewaarseizoen geen haast met het afleveren van aardappelen. Dat betekent niet dat er nog volop vrije aardappelen zijn. Sterker nog: de voorraad vrije aardappelen op 1 februari is in vijf jaar niet zo klein geweest.
14 Februari 2023
aardappelen bewaring akkerbouw aardappeloogst aardappelbewaring

Nieuws aardappelen

NEPG: slechts 6 procent minder aardappelen in EU4

Met een aardappelproductie van 21,2 miljoen ton ligt de opbrengst in de EU-4 landen maar 6% onder het 5-jarig gemiddelde. De opbrengsten lijken zo slecht nog niet, maar ook het gestegen areaal is van invloed op dit cijfer. Opvallend is ook dat de gemiddelde aardappelproductie al jaren afneemt.
15 November 2022
aardappelen aardappeloogst rooien oogsten aardappelrooier

Nieuws Aardappelen

Nederland oogst volgens CBS fors meer aardappelen

De droogte van afgelopen zomer blijkt maar weinig invloed gehad te hebben op de groei van de aardappelen. Dat is althans het beeld dat naar voren komt uit de voorlopige oogstraming van het CBS. De rekenmeesters verwachten dat de totale Nederlandse bruto aardappeloogst bijna 20% hoger uitkomt vergeleken met vorig jaar.
27 Oktober 2022
aardappelen

Nieuws Aardappelen

Vlaamse aardappelen erg fijn en missen de tonnen

De opbrengsten van de aardappelen in Vlaanderen vallen zwaar tegen, ze blijven zwaar achter op het meerjarige gemiddelde. Verder valt op dat de sortering erg fijn is. Dat blijkt uit de proefrooicijers van het Proefcentrum voor de aardappelteelt (PCA).
23 September 2022

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden