Shutterstock

Nieuws Brexit

VK stelt importeisen uit wegens dreigende tekorten

15 September 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het Verenigd Koninkrijk stelt de invoering van de volledige controle voor de import van producten uit de EU opnieuw uit. De verplichte voormelding voor sanitaire en fytosanitaire (SPS) goederen is uitgesteld van 1 oktober 2021 naar 1 januari 2022. De fytosanitaire certificaten en controles en de nieuwe eisen aan gezondheidscertificaten worden op 1 juli 2022 van kracht.

Het bedrijfsleven kampte de laatste maanden met diverse problemen rondom het herstel na de coronapandemie waardoor toeleveringsketens in heel Europa verstoord zijn. De agri- en foodsector is de dans daarbij niet ontsprongen volgens de regering van het VK. De nieuwe eisen voor het importeren van producten van dierlijke oorsprong zouden op 1 oktober van kracht worden maar onder meer door dreigende tekorten is besloten een nieuw schema op te stellen voor de invoering.

Herstel belangrijker dan nieuwe regels
"We willen dat bedrijven zich focussen op het herstel van de pandemie in plaats van zich druk te moeten maken over nieuwe eisen rondom het grensverkeer. Daarom hebben we een pragmatisch nieuw schema opgesteld voor de invoering van volledige grenscontroles", zegt David Frost, Brexit-minister van het VK. "Bedrijven krijgen nu meer tijd zich voor te bereiden op de nieuwe regels."

De regering blijft volgens Frost op schema om de benodigde nieuwe systemen, infrastructuur en overige benodigde middelen tijdig klaar te hebben. Het uitstel van de grensprocedures geldt overigens alleen voor de export van de EU naar het VK. Voor bedrijven uit de EU die producten importen vanuit het VK verandert er door het uitstel niets. Brussel heeft direct bij het uittreden van het VK op 1 januari de grenscontroles ingevoerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden