Fritesproductie

frites

Nieuws Aardappelen

Agristo koopt suikerfabriek voor fritesproductie

Suikerproducent Tereos verkoopt hun fabriek in het Noord-Franse Escaudœuvres aan de Belgische fritesproducent Agristo. Dat laat het Franse ministerie van Handel maandagochtend 28 augustus weten. De aardappelverwerker steekt rond €350 miljoen euro in het terrein om er frites te gaan produceren.
28 Augustus 2023
aardappelen frites

Analyse Aardappelen

Turkije beantwoordt de Russische vraag naar frites

De export van frites en andere aardappelproducten vanuit Turkije naar Rusland is sinds de oorlog in Oekraïne bijna vertienvoudigd. Turkije heeft zich niet alleen als gesprekspartner in de graandeals opgesteld, maar is ook een belangrijke leverancier van frites geworden. Is het land daarmee stiekem ook een achterdeur voor Europese fabrikanten?
9 Augustus 2023
aardappelen vroege aardappelen

Analyse Aardappelen

Nieuw tijdperk breekt aan door recordaardappelprijs

Aardappeltermijnmarkt seizoen 2022/23 sluit af met een recordnotering. Wat is daarvan het gevolg voor de toekomst van de aardappelmarkt?
2 Juni 2023
frites

Analyse Aardappelen

Het wonder van België: de fritesindustrie

In 2022 verwerkte de Belgische aardappelindustrie bijna een vijfde meer aardappelen dan in het oude recordjaar 2019. In twaalf jaar tijd is het verwerkte volume aardappelen verdubbeld. Opvallend is dat juist de aardappelproductie stagneert. Dit moordtempo vasthouden wordt een steeds grotere uitdaging.
17 April 2023
aardappelen aardappelverwerking

Analyse Aardappelen

Zijn alle fritesaardappelen al op?

Als je naar het aantal transacties kijkt zou je zomaar kunnen denken dat de fritesaardappelen op beginnen te raken. Echter dan zouden de verwerkers niet kunnen draaien en dat is natuurlijk zeker niet aan de orde! Met andere woorden: er liggen zeker nog aardappelen in de bewaring.
24 Maart 2023
frites

Nieuws Aardapelen

Aardappelschaarste strooit zand in exportmotor

De exportmotor van de wereldmarkt voor frites en andere bevroren aardappelproducten lijkt wel op hol geslagen. In het laatste kwartaal van 2022 is de fritesvraag wereldwijd toegenomen en hebben veel producenten hiervan kunnen profiteren. Het tekort aan aardappelen laat zich in de VS en EU gelden. Andere landen springen nu in dat gat.
20 Maart 2023
frites rusland Boerenbusiness Fastfood

Nieuws Aardappelen

Fritesfabrieken schieten als paddenstoelen uit de grond

Met het terugtrekken van Lamb Weston en McCain uit Rusland is de fritesproductie in het land op achterstand gezet. Daar laten de Russen het niet bij zitten. In een rap tempo worden nieuwe fabrieken in het land opgebouwd die moeten voorzien in de behoefte aan frites en aardappelsnacks die onder andere in de McDonald's lookalike fastfoodketen Vkusno & tochka worden geserveerd.
14 Maart 2023
frites aardappelverwerking

Nieuws Aardappelen

Aardappeltekort VS laat zich gelden op fritesmarkt

Amerikaanse aardappelbedrijven zijn 2023 goed begonnen. De export van aardappelproducten als frites, chips en aardappelzetmeel is met een kwart tot een derde toegenomen. Maar die medaille heeft ook een keerzijde. De Verenigde Staten is niet in staat om in de eigen behoefte te voorzien. Daar profiteren de Belgen en Nederlanders van.
13 Maart 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox