Mestprijzen

mest bemesting uitrijden sleepslangen

Analyse mest

Mesthandel leeft momenteel bij de dag

Met het uitrijseizoen voor de deur neemt het drukkende aanbod van drijfmest uit de veehouderij af, terwijl de vraag van mest die is bestemd voor het voorjaar juist toeneemt. Er wordt druk geïnformeerd naar de volumes en deze komen tot stand, maar de daarbij behorende prijs niet. Daarvoor is de mestmarkt te onvoorspelbaar en het is onzeker in welke mate de afzetprijzen straks gaan dalen. Daghandel is daarom de komende periode op zijn plaats volgens mestintermediairs.
8 Februari 2024
melkveebedrijf koeien mest stalmest

Analyse mest

Gespannen mestmarkt in de buurt van kantelpunt

Zo vlak voor de start van het uitrijseizoen hebben de ophaalbijdragen van drijfmest de top waarschijnlijk bereikt. Volgens intermediairs en loonwerkers kan straks de druk eindelijk van de overvolle ketel. Het regenachtige weer dat wordt verwacht, kan de komende periode nog wel als spelbreker fungeren. Nu de markt aan de top zit, zijn akkerbouwers druk bezig met het vastleggen van drijfmest voor komend voorjaar.
1 Februari 2024
mest bemesting uitrijden sleepslangen

Open brief Johan Mostert

Samen vooruit in de landbouwsector

Naar aanleiding van het interview afgelopen week op deze site over het mestoverschot heb ik enorm veel 'positief-zorgelijke' reacties vanuit de agrarische sector ontvangen, waarin iedereen aangaf zich in het artikel te vinden. Ik kreeg van een aantal zelfs datasets en onderzoeken gemaild wat afwijkt van de data dat nu voor wetgeving wordt gebruikt. Ook kreeg ik telkens dezelfde vraag, hoe nu verder? Met daarbij de opmerking: we zijn als sectoren veel te veel verdeeld en vormen niet één front. 
30 Januari 2024
Johan Mostert

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

De mestmarkt staat op het punt van vastlopen door het nieuwe, aangescherpte beleid van LNV. Dat zet de gehele veehouderij muurvast en probeert deze sector te 'saneren' volgens Johan Mostert, voorzitter van de sectie mest van Cumela. Ook heeft hij kritiek op de belangenorganisaties dat zij zich hierover nauwelijks laten horen, terwijl het volgens hem toch echt één minuut voor twaalf is.
24 Januari 2024
mest drijfmest

Analyse mest

Mestmarkt nóg nijpender in de staart van 2023

Met de jaarwisseling voor de deur is ook februari niet ver weg meer. Desondanks kalmeert die gedachte de overvolle mestmarkt niet en is het voor verschillende veehouders een barre zoektocht naar voldoende afzetmogelijkheden. In de handel van vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVO's) was het de afgelopen dagen een drukke bedoening, met behoorlijke wat prijsschommelingen tot gevolg.
28 December 2023
mest drijfmest

Analyse mest

Situatie op mestmarkt wordt steeds nijpender

De druk op de mestmarkt is de afgelopen weken verder toegenomen. Er wordt veel drijfmest naar de opslagen gereden, maar lang niet alles wordt aangenomen door het zeer grote aanbod. De afzetkosten voor drijfmest blijven nog iedere week stijgen volgens de mestnoteringen van DCA.
30 November 2023
mest drijfmest

Analyse mest

Mestprijzen stijgen gestaag, plafond nog niet bereikt

De druk op de mestmarkt was aan het begin van dit seizoen al hoog en is alleen maar verder toegenomen de voorbije weken. De mestprijzen blijven gestaag oplopen en mesttransporteurs zijn alert met de hoeveelheden mest die zij aannemen. Dat terwijl er aanbod van alle kanten komt.
9 November 2023
mest drijfmest

Opinie Jaap Uenk

Minder vee, maar straks toch meer mest?!

De energietransitie met groengas heeft in 2030 miljoenen tonnen mest nodig voor de groengasvoorziening. Daar staat tegenover dat alle (politieke) signalen wijzen op een kleinere veestapel en minder beschikbare mest voor biogas. Om verschillende redenen kan dit de komende jaren met elkaar gaan botsen. Minder vee, maar toch meer mest, hoe kan dat?
30 Oktober 2023

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden