Shutterstock

Nieuws Gewasbescherming

Kan Franse derogatie voor neonics navolging krijgen?

12 Augustus 2020 - Jeannet Pennings

Ook maïsproducenten in Frankrijk willen een vrijstelling van de regering voor het gebruik van neonicotinoïden. Daarmee reageren zij op de toezegging aan telers van suikerbieten die vanaf 2021 gecoat zaaizaad mogen gebruiken. In Nederland heeft de VVD Kamervragen gesteld over de kwestie.

Het Franse ministerie van Landbouw maakte 6 augustus bekend derogatie te verlenen bij het gebruik van gecoat zaaizaad met neonics. Het gaat om een toezegging voor 3 seizoenen, vanaf volgend jaar. Deze berichtgeving doet flink wat stof opwaaien. De imkers en milieuorganisaties in Frankrijk reageren verontwaardigd en in andere Europese landen wordt gevreesd voor oneerlijke concurrentie. In Nederland en Duitsland wordt geroepen om een vergelijkbare ontheffing.

Geen alternatief voor vliegenbestrijding
Maar de discussie beperkt zich niet alleen tot de bietensector. Zo wil ook de Algemene Vereniging van Maïsproducenten (AGPM) in Frankrijk dat de overheid de sector tegemoetkomt. Met het huidige verbod op neonicotinoïden staat de maïsteelt volgens producentenorganisatie met de rug tegen de muur in de bestrijding van vliegen. Voor dit probleem zou geen voldoende effectief alternatief bestaan.

In 2016 veroorzaakten vliegen enorme schade in de maïsteelt in Frankrijk. Voornamelijk in Bretagne, want daar werd ruim 40% van het areaal flink aangetast. Sommige percelen werden zelfs volledig verwoest. "De problemen met gewasbescherming voor maïstelers zijn net zo ernstig als voor bietentelers:, aldus AGPM. De organisatie noemt het totaalverbod op 3 neonicotinoïden, dat sinds 2018 in Europa geldt, zonder een vergelijkbaar alternatief waanzin.

Derogatie in Nederland mogelijk?
De grote vraag voor telers in Nederland is of ontheffing op het neonicotinoïdenverbod hier ook kans van slagen heeft. Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) voert hiervoor al enige tijd een lobby en noemt de huidige situatie zorgelijk. Lodders heeft naar aanleiding van de berichten van vorige week op Boerenbusiness Kamervragen gesteld aan landbouwminister Carola Schouten.

Lodders is van mening dat Nederland - in navolging van Frankrijk - een derogatie voor toelating moet heroverwegen. Zij dringt aan op een gelijk speelveld in landen in Noord-Europa, waar de bietenteelt een belangrijke sector is. Daarnaast wil Lodders dat de minister in gesprek gaat met de sectorpartijen over de actuele ontwikkelingen. Ook is Schouten gevraagd een beeld te schetsen van de gevolgen van het huidige verbod voor de bietenteelt en de Tweede Kamer daarover voor de begrotingsbehandeling 2021 te informeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Adema slaat modderfiguur met standpunt glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Grote kans op jaar respijt bij gesloten vulsysteem

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox