Shutterstock

Nieuws Neonics

Ook Duitse bietentelers eisen derogatie neonics

8 Augustus 2020 - Redactie Boerenbusiness

Nu de Fransen derogatie verlenen voor het gebruik van gecoat zaaizaad met neonicotinoïden, wordt ook de roep om ontheffing vanuit Duitsland steeds sterker. Duitse bietentelers treden graag in de voetsporen van hun Franse collega's en waarschuwen voor een oneerlijke concurrentie. 

Door de hoge luizendruk heeft het Franse Ministerie van Landbouw bietenboeren vrijdag een spoedvergunning voor neonicotinoïden in de suikerbietenteelt beloofd. De bekendmaking zorgt voor reuring onder Europese telers. Ook Dirk de Lugt, voorzitter van Royal Cosun liet tegenover Boerenbusiness weten dat met de stap van de Fransen een oneerlijk speelveld op de loer ligt.

Hans-Jörg Gebhard, voorzitter van de Sugar Economic Association zegt in een interview met het Duitse TopAgrar dat de beslissing van het Franse ministerie van Landbouw maar weer laat zien dat de bietentelers zich op een de doodlopende weg bevinden. "Nu neonicotinoïden niet meer beschikbaar zijn, is er geen effectief alternatief om de bieten te beschermen tegen ongedierte en virussen. Er is een risico op aanzienlijke opbrengstverliezen en steeds meer telers zullen zich terugtrekken uit de bietenteelt."

Wachten op toestemming
"Als de derogatie in Frankrijk door het parlement wordt goedgekeurd, zal dit de toch al enorme concurrentievervalsing binnen de EU vergroten, ten koste van de Duitse telers", zo waarschuwt Gebhard. Als grootste suikerbietenland zou Frankrijk de twaalfde van 19 bietentelende lidstaten zijn met een derogatie.

Gebhard heeft er bij het federale ministerie van Landbouw op aangedrongen om niet werkeloos toe te zien op deze ontwikkeling. "De Duitse suikerindustrie eist fair play voor de Duitse bietenteelt."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden