BB TV Edin Mujagić

'Economische groei in 2022, maar met hogere inflatie'

17 December 2021

De financiële markten stonden de afgelopen dagen in het teken van de vergaderingen van Amerikaanse centrale bank Fed op woensdag 15 december en de de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag 16 december. Edin Mujagić, hoofd econoom bij OHV Vermogensbeheer, zag grote verschillen in de conclusies en de verwachtingen van beide banken. En hoe zij willen sleutelen aan de rente om de oplopende en voortdurende inflatie te beteugelen. 

Mujagić kijkt met lede ogen toe hoe de ECB de monetaire lijnen voor 2022 uitzet en laat weten hoe hij het rentebeleid had georganiseerd als hij de president zou zijn van de Europese centrale bank. Ook geeft Mujagić zijn visie op het regeerakkoord, waarin het nieuwe kabinet Rutte IV kwistig met de miljarden lijkt te strooien. En daardoor boven de Europese norm van 60% van de bbp gaat uitkomen. Dat gaat effect hebben voor de Nederlandse positie binnen de eurozone, zo verwacht Mujagić.

Volgens de econoom zit de economische groei er het komende jaar goed in, al is deze wel bedrieglijk. Ook laat hij doorschemeren wat volgens hem de impact is van het nieuwe kabinet op de economische groei in Nederland.

De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod

Opinie Edin Mujagic

Centrale bankiers zijn hun Poolster uit oog verloren

BB TV Financieel met Edin Mujagić

'Inflatie verwerken in prijs product heel legitiem'

BB TV Edin Mujagić

'Verhogen van de rente komt langzaam in zicht'

BB TV Edin Mujagić

'Kans op hoger dan verwachte inflatie groot'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief