BB TV Edin Mujagić

'Verhogen van de rente komt langzaam in zicht'

29 Oktober 2021 - Redactie Boerenbusiness

De huidige inflatie (4,1% deze maand in de Eurozone) blijft de gemoederen bezig houden, ook binnen de Europese Centrale Bank (ECB) bezig houden. Maar is de hogere inflatie permanent of tijdelijk? Daarover geeft Edin Mujagić, hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer, zijn visie in het maandelijkse gesprek met Foodbusiness.

De ECB heeft afgelopen donderdag (28 oktober) weer vergaderd over het te volgen monetair beleid. Wat een van de saaiste vergaderingen ooit had moeten worden, alle belangrijke besluiten staan eind dit jaar op het de agenda, pakte uiteindelijk toch anders uit. Door onder meer de sterk gestegen prijzen voor grondstoffen en de laatste weken ook voor energie en de grote knelpunten in de mondiale logistiek, lopen de prijzen voor consumenten op. En deze hoge inflatiecijfers blijven bankpresident Christine Lagarde blijft achtervolgen. Dit leidde tot enkele opmerkelijke uitspraken, zegt Mujagić.

Hoewel de financiële markt rekening houdt met een verhoging van de rente eind volgend jaar, vraagt Mujagić zich dat af. De reactie van Lagarde vond hij wel treffend. "Zij liet een prachtige kans om deze geruchten de grond in te boren liggen." Toch vermoedt Mujagić dat de eerste renteverhogingen in tien jaar tijd langzaam aan de horizon verschijnt op de lange termijn. En als dat gebeurt, vreest hij voor de gevolgen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze video? Laat het ons weten

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Nieuws Economie

Inflatie zonder energie neemt af

Podcast Valuta met Joost Derks

Zo zijn de economische vooruitzichten voor 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden