BB TV Edin Mujagić

'Verhogen van de rente komt langzaam in zicht'

29 Oktober 2021

De huidige inflatie (4,1% deze maand in de Eurozone) blijft de gemoederen bezig houden, ook binnen de Europese Centrale Bank (ECB) bezig houden. Maar is de hogere inflatie permanent of tijdelijk? Daarover geeft Edin Mujagić, hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer, zijn visie in het maandelijkse gesprek met Foodbusiness.

De ECB heeft afgelopen donderdag (28 oktober) weer vergaderd over het te volgen monetair beleid. Wat een van de saaiste vergaderingen ooit had moeten worden, alle belangrijke besluiten staan eind dit jaar op het de agenda, pakte uiteindelijk toch anders uit. Door onder meer de sterk gestegen prijzen voor grondstoffen en de laatste weken ook voor energie en de grote knelpunten in de mondiale logistiek, lopen de prijzen voor consumenten op. En deze hoge inflatiecijfers blijven bankpresident Christine Lagarde blijft achtervolgen. Dit leidde tot enkele opmerkelijke uitspraken, zegt Mujagić.

Hoewel de financiële markt rekening houdt met een verhoging van de rente eind volgend jaar, vraagt Mujagić zich dat af. De reactie van Lagarde vond hij wel treffend. "Zij liet een prachtige kans om deze geruchten de grond in te boren liggen." Toch vermoedt Mujagić dat de eerste renteverhogingen in tien jaar tijd langzaam aan de horizon verschijnt op de lange termijn. En als dat gebeurt, vreest hij voor de gevolgen. 

In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan

BB TV Edin Mujagić

'Kans op hoger dan verwachte inflatie groot'

Opinie Edin Mujagic

Centrale bankiers zijn hun Poolster uit oog verloren

Opinie Edin Mujagic

Meten is weten in het woud van de inflatiecijfers

Opinie Edin Mujagic

De grote ECB kan leren van kleine eilandnatie Samoa

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief