Shutterstock

Opinie Joost Derks

De Fed remt de ECB helemaal zoek

10 Februari 2022 - Joost Derks

De ECB zet de deur op een kier voor het afremmen van de inflatie met een renteverhoging in 2022. Zolang andere landen veel harder op de rem trappen, is het de vraag of de euro de recente terreinwinst kan vasthouden.

Gaat het dan toch dit jaar nog gebeuren? Begin februari merkte ECB-voorzitter Christine Lagarde op dat het zomaar zou kunnen dat de inflatie enige tijd boven de officiële doelstelling van bijna 2% uitkomt. In tegenstelling tot bij eerdere interviews eind vorig jaar, vertelde ze daar deze keer niet bij dat de rente in de eurozone onveranderd blijft in 2022. Economen en valutahandelaren zagen daarin een duidelijke aanwijzing dat er voor de jaarwisseling een of twee renteverhogingen aankomen. Zonder heel specifiek te waarschuwen voor een rentezet, zorgde Lagarde er zo voor dat de euro ten opzichte van de dollar binnen enkele dagen met bijna 3% steeg richting het hoogste niveau sinds de eerste helft van november.

Griekse schuldencrisis
Als de ECB de rente verhoogt, zou dat de eerste keer zijn sinds 2011. Misschien leuk om dat even in perspectief te plaatsen: op dat moment was Nederland nog vice-wereldkampioen en de Griekse schuldencrisis moest nog worden opgelost. Voordat een renteverhoging aan de orde komt, moet de bank echter eerst het opkoopprogramma voor staatsobligaties en andere activa stopzetten. Verschillende ECB-bestuurders hebben al laten doorschemeren dat de bank volgende maand met een officieel plan daarvoor naar buiten komt. Mogelijk kan het daarna hard gaan. Zakenbanken Goldman Sachs en Deutsche Bank houden er al rekening mee dat er in juni een streep door het inkoopprogramma gaat. Vervolgens zou de rente in het najaar met twee stapjes verhoogd kunnen worden tot een tarief van 0%.

Wennen aan het idee
Luidt de omslag van het ECB-beleid het begin in van een euro-opmars? Voorlopig lijkt die kans niet heel groot. De belangrijkste reden waarom de munt opveert na de zinspeling van Lagarde is dat financiële markten moeten wennen aan het idee dat er toch een moment komt waarop de extreem lage Europese rente weer gaat oplopen. Eventuele maatregelen van de ECB zijn echter kinderspel bij wat er in andere landen gebeurt. Aan de overkant van het Kanaal heeft de Bank of England (BoE) bijvoorbeeld eind vorig jaar de rente al verhoogd. Daar kwam vlak voor de opmerkingen van Lagarde nog een tweede verhoging achteraan. Het laat zich al uittekenen dat de BoE in de loop van 2022 opnieuw aan de renteknop draait.

Remkunsten van de Federal Reserve
De Amerikaanse Federal Reserve heeft de rente nog niet aangepast. Maar alles wijst erop dat de bank net als de BoE veel harder op de rem gaat trappen om inflatie te beteugelen dan de ECB van plan is. Momenteel houden economen en handelaren rekening met vijf of waarschijnlijk zelfs zes renteverhogingen in 2022. In dat geval zou de Amerikaanse rente aan het eind van dit jaar uitkomen op 1,5%. Bovendien ligt de verwachte inflatie in de eurozone voor 2023 onder de 1%. Als die prognose niet omhoog gaat, heeft de ECB weinig redenen om de rente volgend jaar verder op te schroeven. Voorlopig lijkt het er dan ook op dat de rente-rugwind voor de euro een tijdelijk karakter heeft en dat de aandacht straks verschuift naar de remkunsten van de Fed.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rente in strijd tegen meerkoppig monster

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rentes lokken economische onrust uit

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden