Agrifoto

Nieuws Aardappelen

'Termijn overdracht Avebe-aandelen onduidelijk'

1 April 2019 - 2 reacties

De uittreedvoorwaarde, aangaande de opzeggingstermijn, die zetmeelproducent Avebe hanteert bij het beëindigen van het lidmaatschap, zijn onduidelijk. Dat oordeelt het gerechtshof in Leeuwarden. Een aantal oud-leden spande een zaak aan tegen de coöperatie.

Een aantal akkerbouwers legden de leverplicht en overdrachtsplicht voor aan de rechter. Op dinsdag 26 maart nam het gerechtshof in Leeuwarden een beslissing over de zaak. De aardappeltelers teelden in het seizoen 2013/2014 zetmeelaardappelen voor Avebe. Ze konden toen niet voldoen aan hun leverplicht, omdat de ondernemers van mening waren dat de coöperatie geen concurrerende prijs betaalde.

Avebe legde de bedrijven daarom een boete op, waarna de bedrijven hun lidmaatschap hebben opgezegd. Echter, daardoor hield de coöperatie ze aan hun uittreedvoorwaarde.

Boete bij niet leveren
Te Biesbeek Advocaten uit Zwolle schrijft op hun website dat Avebe een leverplicht hanteert om zich van voldoende aardappelen te verzekeren. Door het uitgeven van aandelen (gelijk aan 4 ton aardappelzetmeel per aandeel) hebben de telers een leverrecht. Kan er niet aan de leverplicht worden voldaan, dan wordt een boete van €125 per ton niet-geleverd zetmeel ingehouden.

Ook de overdrachtsplicht werd aan de kaak gesteld. Voor het beëindigen van het lidmaatschap moet een lid zijn aandelen aan een derde persoon overdragen. Wanneer dit niet gebeurt, neemt Avebe de aandelen in. De akkerbouwer moet dan ook nog een vergoeding van €681 per aandeel betalen.

De akkerbouwers kregen zowel van de leverplicht als aandelenoverdracht een knellend gevoel, met name wanneer Avebe geen prijs kan bieden die boven de kostprijs ligt. Zij zeggen zo genoodzaakt te zijn hun aardappelen elders af te zetten, tegen een hogere prijs. Ook hebben collega's niet altijd interesse in het overnemen van aandelen.

Boete terecht
De boete die de zetmeelcoöperatie in rekening heeft gebracht voor het niet nakomen van de leverplicht, is volgens het gerechtshof wel terecht. De telers zijn de leveringsverplichting  willens en wetens niet nagekomen. Er waren geen omstandigheden waardoor de boete zou kunnen worden gematigd.

Over de uittreedvoorwaarde heeft het een andere mening. "Het hanteren van voorwaarden is toegestaan, maar Avebe heeft de akkerbouwers een onredelijk korte termijn gegund. De coöperatie had de leden minimaal 6 maanden (na opzegging) de tijd moeten geven", zo oordeelt het. De eis om dit voor de beëindiging van het lidmaatschap te doen, levert dan een belemmering op. De vrijheid van uittreding wordt daarmee aangetast.

Het gerechtshof concludeert dat Avebe geen aanspraak meer kan maken op de negatieve waarde van €300 per aandeel, die in 2014 actief was. De vergoedingsplicht van het aandeel wordt door het gerechtshof daarom teruggebracht naar €381 per aandeel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Zandboer 1 April 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10881896/uittreedvoorwaarden-avebe-ongeoorloofd]'Uittreedvoorwaarden Avebe ongeoorloofd'[/url]
Onzin, grote boeven die jaar in jaar uit shoppen. Flink aanpakken. Beetje wratziekte met hun dubbeldoelrassen het gebied insluizen.
Drent 2 April 2019
Vind ik ook, zijn meestal dezelfde telers die dit kunstje flikken en de rest is er de dupe van.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse aardappelen

Avebe trapt campagne af met uitdagingen

Nieuws Aardappelen

Avebe trapt op de rem en verlaagt de basisprijs

Marktupdate Aardappelen

De ingrediënten zijn er, maar wie maakt stemming?

Interview David Fousert

‘Aardappelzetmeel verdient een herwaardering’

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox