Dossier Glyfosaat

gewasbescherming Bayer

Nieuws Bayer

Miljardenverlies Bayer door schikking Roundup

Chemieconcern Bayer heeft ondanks de coronacrisis een goed resultaat geboekt over 2020. De totale omzet van het concern is met 0,6% gegroeid naar €41,4 miljard. Toch boekt het concern een verlies van ruim €10 miljard. Dat komt vooral door een schikking van 8 miljard in de Roundup-zaak.
25 Februari 2021
Glyfosaat Roundup

Nieuws Gewasbescherming

Duitsland verbiedt glyfosaat eind 2023

In Duistland wordt het gebruik van glyfosaat eind 2023 hoogst waarschijnlijk verboden. Dat maakte de minister van landbouw Julia Klöckner en de minister van milieu Svenja Schulze woensdagmiddag op een gezamenlijke persconferentie bekend. Het wetsontwerp voor het verbod is vandaag door de Duitse kabinet goedgekeurd. Het gebruik van glyfosaat zal de komende jaren geleidelijk afgebouwd worden en uiteindelijk geheel verboden.
10 Februari 2021
spuiten gewasbescherming Glyfosaat Roundup

Nieuws Glyfosaat

Frankrijk financiert boer die glyfosaat uitbant

De Franse overheid wil financiële steun verlenen aan boeren die het gebruik van glyfosaat uitbannen, zo laat het ministerie van Landbouw weten. President Emmanuel Macron ziet het als laatste mogelijkheid om het gebruik van het middel zo snel en zoveel mogelijk in te perken, nadat een totaalverbod eerder mislukte.
9 December 2020
spuiten gewasbescherming Glyfosaat Onkruidbestrijding

Nieuws Gewasbescherming

Ploegen? Dan geen glyfosaat meer in Frankrijk

Slechts 3 dagen nadat Franse akkerbouwers te horen kregen dat ze vanaf 2021 weer over met neonicotinoïden gecoat bietenzaad kunnen beschikken, kwam de beslissing dat de Franse overheid het gebruik van glyfosaat sterk gaat reguleren. Vooral akkerbouwers die ploegen kunnen straks niet meer terugvallen op de herbicide.
12 Oktober 2020
spuiten gewasbescherming Glyfosaat Onkruidbestrijding

Nieuws Glyfosaat

Gezondheidsraad in België wil snel ban op glyfosaat

De Hoge Gezondheidsraad in België adviseert een geplande, gecontroleerde en progressieve afbouw van het gebruik van glyfosaat in België. Volgens de raad moet het gebruik voor het einde van 2022 stopgezet worden en tegelijkertijd wil het dat het vinden van een alternatief gestimuleerd wordt.
5 September 2020
Glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Oostenrijk mag glyfosaat niet verbieden

Oostenrijk zou als eerste Europese lidstaat een totaalverbod op glyfosaat invoeren. De Europese Commissie heeft laten weten niet akkoord te gaan met dit voorstel.
19 Augustus 2020
spuiten gewasbescherming Glyfosaat Roundup

Nieuws Glyfosaat

Meer en meer gemeenten verbieden glyfosaat

In 2017 verlengde de Europese Commissie het gebruik van glyfosaat met 5 jaar en gaf het de opdracht aan 5 landen verder onderzoek te doen naar glyfosaat. De resultaten moeten in 2022 de basis leggen voor een nieuw besluit. Voor veel provincies én gemeenten duurt dat echter te lang, zij nemen steeds vaker het heft in eigen hand.
6 Augustus 2020
Bayer

Nieuws Bayer

Glyfosaat-zaken kosten Bayer miljarden

De verschillende rechtszaken rondom glyfosaat en het middel RoundUp hebben het Duitse chemieconcern Bayer miljarden gekost, zo tonen nieuwe cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar aan. Ook de coronacrisis heeft zijn weerslag op het bedrijf.
4 Augustus 2020

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox