Granenmarkt 2020

Marktflits Granen

Keert het tij definitief voor tarwe?

De tarwenoteringen in Parijs en Chicago hebben beide flink verloren afgelopen week. Is deze verlaging van korte duur of is het tij op de granenmarkt aan het keren?
7 December 2020
tarweoogst australie oogsten tarwe - agri

Inside Granen & Grondstof

Australië verwacht nóg grotere tarweoogst

Het Australische Bureau of Agricultural & Resource Economics and Sciences (Abares) verwacht dat de tarweoogst in het land nog eens 10% hoger uitkomt dan verwacht. Daarmee komt de oogst dicht in de buurt van het record uit seizoen 2016/2017. De totale oogst van wintergranen ligt hiermee fors hoger dan vorig seizoen.
1 December 2020
mais maiskorrels

Inside Granen & Grondstof

IGC: 'Prognose maïsoogst met 10 miljoen ton omlaag'

Het International Grains Council (IGC) heeft de verwachtingen van de wereldwijde productie van granen in seizoen 2020/2021 omlaag bijgesteld. Met name maïs levert fors in. De afname in de wereldconsumptie van maïs en overstap naar alternatieve voersoorten (naast maïs) spelen hier een grote rol in.
30 November 2020

Marktflits Granen

Granenmarkt: Het wordt een hete december

De Matif tarwenotering piekte afgelopen week op zijn hoogste niveau dit jaar. Wereldwijd stijgen de prijzen van de 3 grootste commodities nog steeds flink. Nu de tarweprijs boven een nieuw weerstandsniveau is gekomen liggen nieuwe verhogingen in het verschiet.
30 November 2020
graanoogst tarwe - agri graan - agri

Inside Granen & Grondstof

Inzaai wintergranen bijna overal afgerond

Door relatief goede weersomstandigheden in het merendeel van de Europese landen is de inzaai van wintergranen vrijwel overal afgerond. Dat staat beschreven in het nieuwste MARS-rapport van de Europese Commissie. Voor koolzaad kwam het droge weer echter te laat, waardoor komend jaar fors lagere opbrengsten worden verwacht.
24 November 2020
haven graanexport

Inside Granen & Grondstof

Oekraïne ziet fors lagere granenexport

Doordat de oogst van granen en oliezaden ook in Oekraïne behoorlijk tegenvalt ten opzichte van voorgaande seizoenen, moet het land qua export stevig inleveren op de wereldwijde granenmarkt. Dat tonen de nieuwe cijfers van de Oekraïense overheid aan. De hoge binnenlandse prijzen helpen ook niet mee.
23 November 2020

Marktflits Granen

Voergrondstoffen zien nog altijd geen plafond

Het zijn vooral de voergrondstoffen die op de internationale termijnmarkten sterk aanvoelen. Zo bevindt de Amerikaanse sojaprijs zich op het hoogste niveau in 4,5 jaar tijd. Een stijgende maïsprijs zorgt ervoor dat tarwe de €210 blijft handhaven.
23 November 2020
koolzaad

Inside Granen & Grondstof

Koolzaadnotering zet opnieuw stappen omhoog

De koolzaadnotering op de Matif in Parijs laat de afgelopen dagen een prijsstijging zien. Een van de redenen hiervoor is de krappe beschikbaarheid van het product in de Europese Unie. Ook de forse vraag naar andere plantaardige producten zoals zonnebloemen en sojabonen zorgt voor een opwaartse notering.
18 November 2020

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox