Granenmarkt 2020

Marktflits Granen

Grondstofhonger blijft prijzen voortstuwen

Een ijzersterk koopprogramma van China zorgt er mede voor dat de markt voor voergrondstoffen nieuwe stijgingen kan optekenen. Nieuwe data uit het Wasde-rapport en droogte in Zuid-Amerika werken hogere prijzen eveneens in de hand.
16 November 2020
koolzaad

Inside Granen & Grondstof

Europa importeert minder koolzaad

Het areaal koolzaad in de Europese Unie neemt al jaren af en daarmee daalt ook de totale opbrengst. Toch heeft de EU-27 (inclusief het Verenigd Koninkrijk) in de eerste maanden van 2020 niet meer koolzaad geïmporteerd. De vraag lijkt dan ook mee te dalen met het areaal.
12 November 2020
akkerbouw graankorrels

Inside Granen & Grondstof

WASDE-rapport laat noteringen stijgen

De wereldwijde granenmarkt zit in een onstabiele periode. Het ene moment laten de noteringen een forse daling zien en het volgende moment wordt de weg naar boven weer ingezet. Ook het WASDE-rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft gevolgen voor de noteringen. Wat zijn de verwachtingen voor de wereldwijde granenmarkt?
11 November 2020
stoplicht

Inside Granen & Grondstof

Wat als China met ban op Australische tarwe komt?

Er doen geruchten de ronde dat China een importverbod wil invoeren op een hele lijst Australische producten, waaronder tarwe. De aanleiding voor het gerucht is het feit dat China in relatief korte tijd voor de tweede keer in relatief een zending Australische gerst geweigerd heeft. Hoe groot zijn de gevolgen als China een verbod instelt op graan uit Australië?
11 November 2020
graanoogst tarweoogst graan - agri

Inside Granen & Grondstof

Granenmarkt focust zich weer op het weer

De wereldwijde granenmarkt werd afgelopen weken, naast de onzekerheden rondom het coronavirus, gedomineerd door de Amerikaanse presidentsverkiezing. Nu Joe Biden naar verluidt als winnaar uit de bus komt, heeft de markt de focus weer verschoven naar het weer. Welke gevolgen heeft dat voor de notering op de CBoT en Matif?
9 November 2020
brazilie soja - agri

Nieuws Granen

Europa wil import van soja uit Brazilië beperken

Het Europees Parlement heeft een verzoek ingediend om de import van sojabonen uit Brazilië te beperken. De wens is dat Europese handelaren door middel van verplichte certificering moeten bewijzen dat de sojabonen die zij importeren het bos in Zuid-Amerika niet beschadigen.
9 November 2020

Marktflits Granen

De invloed van Joe Biden op de granenmarkt

Hoewel presidentskandidaat Joe Biden nog 8 weken moet wachten op zijn officiële aanstelling, kijkt de mondiale granenmarkt al naar de gevolgen van de Witte Huis-wisseling. Ook een nieuw WASDE-rapport moet de markt richting geven deze week.
9 November 2020
mais maiskorrels korrelmais

Inside Granen & Grondstof

IGC: 'Graanproductie blijft fors hoger dan vorig jaar'

De wereldwijde graanproductie komt voor seizoen 2020/2021 naar verwachting 40 miljoen ton hoger uit dan vorig seizoen. Dit blijkt uit het nieuwste rapport van het International Grains Council (IGC). Daarbij steken met name de productiecijfers van maïs en sojabonen er met kop en schouders bovenuit. Ook de consumptie zet een nieuw record neer.
2 November 2020

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox