Tarwemarkt 2020

tarweoogst australie oogsten tarwe - agri

Inside Granen & Grondstof

Recordexport Australische tarwe naar China

Ondanks de politieke spanningen tussen China en Australië is in december 2020 een piek behaald in de tarwe-export. Na 3 maanden waarin geen handel tussen de landen plaatsvond, is afgelopen december tarwe vanuit Australië naar China gegaan.
28 Januari 2021
graanoogst tarweoogst tarwe - agri graan - agri

Inside Granen & Grondstof

Tarwenotering op CBoT iets onder druk

De tarwenotering op de CBoT in Chicago staat iets onder druk. Dit is het gevolg van een verbeterde oogstverwachting van de wintergranen in de Verenigde Staten. Wat tevens effect heeft op de gedaalde tarweprijs zijn de exportverwachtingen vanuit Rusland.
31 December 2020

Marktflits Granen

Kerstbonus lonkt voor commodities

De kans is groot dat de commodities tarwe, maïs en soja het jaar met een kerstbonus afsluiten. Vooral de laatste 2 voergrondstoffen hebben recent fikse stijgingen gezien. De prijs van soja bevindt zich op het hoogste niveau in 6 jaar tijd.
21 December 2020
financieel valuta rusland roebel

Inside Granen

Rusland belast export tarwe om prijs in te perken

Na veel discussie rond een mogelijk Russisch exporttarief op tarwe, is deze maatregel maandag 14 december officieel. Vanaf 15 februari tot 1 juli wordt iedere geëxporteerde ton tarwe met €25 belast. Het Russische ministerie van Economische Zaken heeft dit bekendgemaakt.
14 December 2020

Marktflits Granen

Voergrondstoffen zien nog altijd geen plafond

Het zijn vooral de voergrondstoffen die op de internationale termijnmarkten sterk aanvoelen. Zo bevindt de Amerikaanse sojaprijs zich op het hoogste niveau in 4,5 jaar tijd. Een stijgende maïsprijs zorgt ervoor dat tarwe de €210 blijft handhaven.
23 November 2020
zaaien tarwe - agri graan - agri

Inside Granen & Grondstof

Kan de tarweprijs nog verder stijgen?

In zeer korte tijd is de prijs van tarwe op de termijnmarkt in Parijs gestegen tot bijna €212 per ton. Inmiddels komt het record uit 2018 in zicht. Waar is deze prijsexplosie op gebaseerd en kan de notering dit niveau vasthouden of misschien wel verder stijgen? Ook is het een goed moment om nu na te denken over het indekken voor de oogst van 2021.
20 Oktober 2020
akkerbouw graanoogst tarweoogst kipper

Inside Granen & Grondstof

Meer tarwe verwacht, maar minder maïs en soja

Voor seizoen 2020/2021 wordt wereldwijd meer tarwe voorzien en juist minder maïs en sojabonen, zo laat het nieuwe WASDE-rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) zien. De resultaten hebben duidelijk effect op de noteringen van sojabonen en maïs, die liggen ver boven het 5-jarig gemiddelde.
12 Oktober 2020
Boerenbusiness

Achtergrond Het Graanschap

'De graanketen moet korter en transparanter zijn'

Als je aan een bakker vraagt waar zijn graan vandaan komt, dan is het antwoord eigenlijk nooit Nederland. Daar hoopt Het Graanschap verandering in te brengen. 'Wij zijn ervan overtuigd dat de graanketen korter en transparanter moet én kan zijn', zo vertelt Eva Jansen, een van de oprichters van Het Graanschap, woensdag 23 september tijdens de presentatie van het eerste brood van de nieuwe oogst.
24 September 2020

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox