Tarweprijs

tarwe - agri

Analyse Granen & Grondstof

Tarwevoorraad zakt naar laagste niveau in acht jaar

Het USDA kwam gisteren met het nieuwe Wasde-rapport. Voor tarwe en soja geen grote verrassingen maar dat is bij maïs wel anders. Daar toverde het Amerikaanse ministerie een konijn uit de hoge hoed. Verder wordt de druk op Brussel verder opgevoerd over de import van graan uit Oekraïne. De Hongaarse minister van landbouw gooide gisteren olie op het vuur nadat Oekraïne eerder deze week een stevig eisenpakket op tafel legde.
13 September 2023
tarwe - agri

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne heeft liever sancties dan graandeal

Het was een handelsdag zonder grote verrassingen en dat is ook in de markt terug te zien. Maïs en soja zijn er in het Crop Progress-rapport wat op achteruitgegaan. Dat was gezien de droogte in de VS ook wel te verwachten. Volgens de Oekraïense president Zelenski hebben de sancties tegen Rusland effect op het verloop van de oorlog. Oekraïne is dan ook kritisch op versoepelingen om de Zwarte Zeegraandeal weer draaiend te krijgen.
12 September 2023
export haven transport trein spoorwegen

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne in de clinch met Polen over graanexport

Een doorbraak in de Zwarte Zeegraandeal wil er maar niet komen. Tijdens de G20-top was het vooral een uitwisseling van de bekende standpunten tussen de landen. De VN bood wel een opening, maar Rusland wilde niet happen. China pakt ondertussen de leiding in de sojahandel.
11 September 2023
tarwe - agri

Marktflits Granen

Rusland raakt steeds verder geïsoleerd

Op de G20-top in India liet Rusland weer van zich horen. De minister van Buitenlandse Zaken Lavrov maakte van de gelegenheid gebruik te melden dat de Zwarte Zeegraandeal alleen hervat kan worden als aan alle eisen voldaan wordt. Rusland raakt onder tussen behoorlijk geïsoleerd.
11 September 2023
akkerbouw graanoogst graan - agri

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne optimistisch over exportroutes graan

In Europa was er weinig spektakel op de graanmarkt afgelopen handelssessie. Meer spanning in de markt zat wat dat betreft in Chicago waar ruzie om iPhones niet helemaal ongemerkt aan de granenmarkt voorbij ging. Verder blijven oud en vertrouwd, kun je zeggen, Oekraïne en de weersvoorspellers de markt bezig houden.
8 September 2023
graanexport vrachtschip

Analyse Granen & Grondstof

Russische aanvallen beïnvloeden graanexport

Geen hervatting van de graandeal in Rusland dat nu gerichte aanvallen uitvoert op alternatieve exportroutes. Waar het op het slagveld niet lukt voor een van de partijen een doorbraak te forceren, wordt Oekraïne op het gebied van de graanexport wel steeds verder in het nauw gedreven.
7 September 2023
korrelmais

Analyse Granen & Grondstof

Het weer is koopman op graanbeurs in Chicago

De granenmarkt geeft wat wisselende signalen af. Dat een verlenging van de graandeal nog ver weg lijkt, maakt de markt inmiddels niet meer nerveus. Wel kwam daar in Europa en Amerika wel een tegengestelde reactie op. In maïs en soja is het weer dominant. En dat is niet onterecht als je naar het laatste Crop Progress rapport van het USDA kijkt.
6 September 2023
rusland Vladimir Poetin

Analyse Granen & Grondstof

Poetin niet te porren voor graandeal

Een verlenging van de graandeal is niet dichterbij gekomen na de ontmoeting tussen Poetin en Erdogan in Sotsji. Kort samengevat: Erdogan houdt de moed erin terwijl Poetin zeer gereserveerd blijft. In andere delen van de wereld is droogte een serieus probleem. In Amerika hebben maïs en soja een tikgekregen van de droge tweede helft van augustus, al lijkt er nu verlichting te komen. In Australië zorgt El Niño voor problemen in tarwe en gerst.
5 September 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox