Einde van exportlimiet in zicht

Oekraïne gaat weer volop voergraan exporteren

16 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

Oekraïne beperkte in het seizoen 2012-2013 de export van voergraan door een lagere oogst en een grote vraag vanuit het buitenland. Nu overweegt het land om deze exportlimiet af te schaffen. Dit meldt All About Feed.

Door droge weersomstandigheden viel de graanproductie van Oekraïne in het seizoen 2012-2013 lager uit dan verwacht. In vergelijking met 2011 daalde de tarweproductie van het land met 29,4 procent naar 15,7 miljoen ton. De gerstoogst daalde 23,8 procent naar 6,9 miljoen ton en de maïsproductie bedroeg 20,9 miljoen ton. Dit was 8,4 procent minder dan een jaar eerder. Alleen de sojaproductie steeg, met 18,2 procent, naar 0,5 miljoen ton.

Omdat ook de Amerikaanse en Russische productie daalde, steeg de vraag naar graan. Om te voorkomen dat Oekraïense producten werden verleid door de hoge prijzen en al het graan naar het buitenland verscheepten, was Oekraïne genoodzaakt een exportlimiet in te stellen. Hoewel het land 6,3 miljoen ton tarwe heeft geëxporteerd, werd de grens eerst vastgesteld op 5,5 miljoen ton.

De vooruitzichten voor het komende jaar zijn echter een stuk positiever waardoor het land overweegt om de beperkende maatregelen voor de export op te heffen. De komende maanden moet hier een besluit over worden genomen. Oekraïne raamt de graanproductie voor het seizoen 2013-2014 op 50 miljoen ton. Het afgelopen seizoen bedroeg de totale productie 46,2 miljoen ton.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden