Macht Koteletten-Kaiser slinkt

Clemens Tönnies verliest grote slag in familietwist

10 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Clemens Tönnies, de bestuursvoorzitter van de gelijknamige Duitse slachtonderneming, heeft een bittere nederlaag geleden in de strijd die hij met zijn neef Robert Tönnies voert om de macht van de slachterij. Het hooggerechtshof in Hamm heeft namelijk geoordeeld dat Clemens niet langer gebruik mag maken van zijn dubbele stemrecht. Hierdoor verschuiven de machtsverhoudingen.

Clemens Tönnies verliest dubbel stemrecht

‘In de strijd om de macht binnen het vleesconcern Tönnies kunnen er grote en kleine overwinningen worden behaald’, schrijft de Süddeutsche Zeitung. Robert Tönnies is de 36-jarige zoon van Bernd Tonnies, medeoprichter van het gelijknamige bedrijf. Robert heeft maandag 9 maart niet een grote, maar een enorme overwinning geboekt in de strijd om de macht van het bedrijf. Het hooggerechtshof in Hamm heeft Robert namelijk opnieuw in het gelijkgesteld over het dubbele stemrecht waar Clemens aanspraak op maakt. In mei 2014 oordeelde de rechtbank in Bielefeld al dat Clemens geen recht heeft op het dubbele stemrecht en nu is dit oordeel bekrachtigd door het hooggerechtshof in Hamm.

Zowel Robert, als Clemens zijn voor 50 procent eigenaar van het bedrijf, maar met het dubbele stemrecht kon Clemens zijn eigen beleid voeren. Met de uitspraak van de rechter verandert dit en is Clemens verplicht om alle voorstellen en beslissingen te nemen in overleg met de andere aandeelhouder.

Hoewel Robert met de uitspraak een slag heeft gewonnen, gaat de oorlog verder, want de volgende ontmoeting tussen Clemens en Robert in de rechtbank, staat al in de agenda. In april treffen de oom en neef elkaar in der echtbank van Bielefeld, waar de rechter moet beslissen of Clemens een belang van vijf procent aan zijn neef Robert moet afstaan. Stelt de rechter Robert in het gelijk, dan heeft hij een duidelijke meerderheid in het bedrijf en zwaait Clemens niet langer de scepter over het bedrijf.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Vleesconcern Tönnies wil uitbreiden naar Afrika

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden