Nadelig voor EU

Wit-Rusland wil Russisch varkensvlees importeren

27 Maart 2015

Om aan de toenemende vraag naar, en het afnemende aanbod van, varkensvlees te voldoen wil Wit-Rusland de grens voor Russische producten openen. Hiermee dreigt de Europese Unie een belangrijke afnemer te verliezen, terwijl Rusland de export kan vergroten.

Rusland is geen grote varkensvleesexporteur. In 2014 voerde het land ongeveer 1.000 ton uit waarvan het grootste deel door Wit-Rusland en Kazachstan is afgenomen. In 2015 kan de Russische export fors stijgen, want door Afrikaanse varkenspest dreigt een tekort in Wit-Rusland.

200

procent

stijgt de invoer van varkensvlees door Wit-Rusland in 2015

De verwachting van het Amerikaanse ministerie van Landbouw is dat Wit-Rusland in 2015 350.000 ton varkensvlees gaat produceren. Hiermee gaat het Amerikaanse ministerie uit van een productiegroei van 10,1 procent, maar het is de vraag in hoeverre aan deze verwachting kan worden voldaan. Door Afrikaanse varkenspest is de Wit-Russische varkensstapel namelijk met 10 procent gekrompen en moet het land fors meer varkensvlees gaan invoeren. De verwachting is dat Wit-Rusland in 2015 30.000 ton varkensvlees invoert, wat een stijging van 200 procent is ten opzichte van 2014.

Rusland moet een deel van het vlees gaan aanleveren. Volgens de Wit-Russische nieuwssite BelTA heeft Alexei Bogdanov, voorzitter van de afdeling buitenlandse handel van het ministerie van Landbouw, gesprekken gevoerd met Russische bedrijven. Een van deze bedrijven is Miratorg.

Met de toenadering van Wit-Rusland tot Rusland, dreigt de Europese Unie een belangrijke afnemer te verliezen. Door uitbraken van Afrikaanse varkenspest in de EU voerde Wit-Rusland in 2014 slechts 4.791 ton varkensvlees uit de EU in, maar in 2013 had de varkensvleesexport naar Wit-Rusland nog een volume van 87.402 ton. Door de import van Russische producten te vergroten neemt de afhankelijkheid van de EU af. Mocht Wit-Rusland de grens voor de EU openen, dan herstelt de varkensvleesexport van de EU naar Wit-Rusland wellicht minder snel omdat Rusland ook actief gaat zijn op deze markt. 

Regenradar
Powered by Agroweer
Aardappelmarkt in Oost-Europa flink van slag

Inside Aardappelen

Aardappelmarkt in Oost-Europa flink van slag

Wees alert op plotselinge koerswijziging granen

Analyse Granen & Grondstof

Wees alert op plotselinge koerswijziging granen

Wat als Poetin de Europese graanschuur inpikt?

Achtergrond Oekraïne

Wat als Poetin de Europese graanschuur inpikt?

Yara stopt met de import van kali uit Wit-Rusland

Nieuws Kunstmest

Yara stopt met de import van kali uit Wit-Rusland

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief