Opslag stijgt naar record

VS slacht 14 procent meer varkens in maart

24 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

De varkensvleesproductie in de Verenigde Staten kromp in 2014 sterk, maar schiet in 2015 door het plafond. Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw blijkt dat in maart 14 procent meer varkens zijn geslacht dan in 2014. Niet alleen de productie, maar ook de opslag bevindt zich op recordniveau. Dit vormt echter wel een bedreiging voor de varkensprijzen in de VS. 

9,89

miljoen

varkens zijn in de VS geslacht in maart

In de Verenigde Staten zijn in maart 9,89 miljoen varkens geslacht. Dit is een stijging van 14 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2014. In het eerste kwartaal lag het aantal slachtingen, met 28,72 miljoen varkens, 5,9 procent boven het niveau van 2014.

Niet alleen het slachtcijfer van de VS ligt hoger, maar ook het gewicht. In maart wogen de varkens gemiddeld 129,3 kilo, wat stabiel is ten opzichte van dezelfde maand in 2014. In het eerste kwartaal lag het gemiddelde gewicht echter 0,7 procent hoger, namelijk op 129,7 kilo.

De stijging van zowel het aantal slachtingen, als het gemiddelde gewicht, heeft de varkensvleesproductie een forse impuls gegeven. Met 1,28 miljoen ton is in maart 13,8 procent meer varkensvlees geproduceerd dan in maart 2014. Met 2,79 miljoen ton is in de eerste drie maanden 6,5 procent meer varkensvlees geproduceerd dan in het voorgaande jaar.

De sterke stijging van de varkensvleesproductie is wellicht positief voor consumenten, die lagere prijzen in het vooruitzicht hebben, maar is negatief voor varkenshouders. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw verwacht in 2015 fors lagere varkensprijzen dan in 2014.

Bovendien is het de vraag wat er met het grote volume varkensvlees moet gebeuren. De verwachting is dat de VS in 2015 minder varkensvlees gaat exporteren. De binnenlandse consumptie in de VS stijgt in 2015 weliswaar met 8,4 procent naar 8,38 miljoen ton, maar het is de vraag of dit de exportdaling van 1,8 procent en de fors hogere productie gaat compenseren.

Eén effect heeft de sterke productiestijging in het eerste kwartaal al wel gehad en dat is dat een recordvolume aan varkensvlees in opslag ligt. Volgens het Amerikaanse ministerie was op 31 maart 303,27 miljoen kilo varkensvlees in opslag en dit is een stijging van 16,2 procent ten opzichte van 2014. De groeiende voorraden en de stijgende productie kunnen de prijzen in de VS verder onder druk zetten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden