Nederland blijft achter bij EU

Kostprijs varkensvlees daalt minder sterk in Nederland

13 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Dankzij lagere voerkosten is de kostprijs van varkensvlees in de Europese Unie in 2014 sterk gedaald ten opzichte van 2013. Hoewel ook de Nederlandse kostprijs daalde, was de daling minder sterk dan in de meeste andere landen van de EU. Dit meldt AHDB Pork, het Britse productschap van de varkenssector.

In de Europese Unie kostte het gemiddeld 1,67 euro om een kilo varkensvlees te produceren. Dit is een daling van acht procent ten opzichte van 2013. Door de daling bevindt de kostprijs zich op het laagste niveau sinds 2010.

7

procent

daalde de kostprijs in Nederland

In Nederland daalde de kostprijs in 2014 met zeven procent naar 1,64 euro. Hiermee valt de daling aanzienlijk kleiner uit dan het geval was in de andere grote varkenslanden van de EU. In Duitsland was sprake van een daling van 10 procent, waardoor de kostprijs op 1,63 euro kwam. De Deense kostprijs daalde met negen procent naar 1,53 euro. In Frankrijk en Spanje daalden de kosten eveneens met negen procent naar respectievelijk 1,56 en 1,49 euro.

De daling is voornamelijk het gevolg van lagere voerkosten. De gemiddelde voerkosten in de EU daalden in 2014 met 17 procent. In Nederland was eveneens sprake van een daling van 17 procent. Dat de kostprijs in Nederland desondanks achterbleef bij het Europees gemiddelde, is het gevolg van minder sterke dalingen van variabele en vaste kosten. Deze daalden in Nederland met 14 en drie procent, terwijl in de EU sprake was van dalingen van 15 en zeven procent. Dat deze kosten in Nederland minder sterk daalden dan in de EU, kan het gevolg zijn van strengere welzijns- en milieueisen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
rollade 13 Januari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10867657/Kostprijs-varkensvlees-daalt-minder-sterk-in-Nederland]Kostprijs varkensvlees daalt minder sterk in Nederland[/url]
ik vind het commentaar aardig afgezwakt. jullie durven normaal (te) makkelijk kritiek/info over de prijzen enz te geven, en hierin als laatste suggereren jullie dat die kostprijsverlaging lager uitvalt door WAARSCHIJNLIJK europese wetgevingsverschillen.
volgens mij kun je dat woord waarschijnlijk er wel af laten.
Abonnee
boereke 13 Januari 2016
IS DEENSE KOSTPRIJS NU 1,53 OF 1,49
zOU GRAAG BEREKENING WILLEN ZIEN ALLEEN DE MEST AL IN VEEL LANDEN IS DIE GELD WAARD EN DOET NL DE DAS OM
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden