Geen interesse in PO-regeling

Le Foll bekritiseert blokkades varkenshouders

26 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness

In Frankrijk zijn varkenshouders opnieuw de straat opgegaan uit onvrede over de lage prijzen en de hoge kosten. De Franse minister van Landbouw, Stéphane Le Foll, heeft aangegeven begrip te hebben voor de onvrede, maar uitte ook kritiek omdat Frankrijk nauwelijks heeft ingeschreven op de particuliere opslagregeling. 

Varkenshouders voeren sinds week 3 weer acties op verschillende plaatsen in Frankrijk. Hierbij worden onder andere wegen en slachterijen geblokkeerd. De reden voor de acties zijn de lage prijzen, de hoge productiekosten en de slechte concurrentiepositie met producenten in Nederland, Duitsland en Spanje.

Stéphane Le Foll, de Franse minister van Landbouw, heeft de varkenshouders toegezegd met een plan te komen die de situatie moet verbeteren. Uiterlijk woensdag wil hij dit plan presenteren aan de Franse Nationale Vergadering. Wat er precies in het noodplan staat moet nog duidelijk worden, maar Le Foll heeft wel aangegeven concrete voorstellen te doen die het tij moeten keren. Ook wil hij betere afspraken maken in de sector zodat producenten, slachterijen en belangenbehartigers samen kunnen werken aan een betere toekomst.

2.344

ton

varkensvlees heeft Frankrijk tot dusver ingeschreven op de PO-regeling

Hoewel Le Foll begrip heeft voor de frustratie van varkenshouders, veroordeelde hij de harde acties wel, zeker nu Brussel de varkensmarkt tracht te ondersteunen met particuliere opslag. Frankrijk maakt echter nauwelijks gebruik van de regeling. In de eerste drie weken heeft Frankrijk slechts 2.344 ton vlees ingevroren, wat 2,6 procent van het totaal is. Dit frustreert Le Foll, die één van de pleitbezorgers van de PO-regeling was.

De varkenshouders geven aan zelf nauwelijks invloed te hebben op de PO-regeling en leggen de schuld bij de slachterijen, die de keuze maken het vlees wel of niet in te vriezen. Thierry Coué, voorzitter van de lokale afdeling van de vereniging van varkenshouders verklaarde tegenover La Frace Agricole, dat de situatie voor varkenshouders uitzichtloos is. ‘Het verschil tussen de kostprijs en de verkoopprijs is inmiddels opgelopen tot 40 cent.’ Volgens Coué staan meer dan 35.500 banen op de tocht. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden