Door groeiende prijskloof

Britten gaan minder varkensvlees importeren

16 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Om aan de binnenlandse vraag naar varkensvlees te kunnen voldoen, is het Verenigd Koninkrijk voor een groot deel afhankelijk van de Europese Unie. Door forse prijsdalingen in de EU, vergrootte het Verenigd Koninkrijk de invoer in 2015, maar Bpex, het productschap voor de varkenssector, ziet dat er een kentering gaande is. 

Het Verenigd Koninkrijk heeft in 2015 371.397 ton vers en bevroren varkensvlees geïmporteerd. Dit is een stijging van 3,7 procent ten opzichte van 2014. Met 32.284 ton viel de invoer in december ongeveer één procent lager uit. De reden dat de invoer in december afzwakte, was de daling van de Britse pond tegenover de Euro.

18

procent

daalde de waarde van de Britse varkensvleesimport

Hoewel het in december duurder werd voor Britse importeurs om varkensvlees uit de eurozone in te voeren, zorgden sterke prijsdalingen ervoor dat de handel nauwelijks daalde. Het Verenigd Koninkrijk was in de laatste maand van 2015 47,9 miljoen pond kwijt aan de import van varkensvlees, wat een daling van 18 procent is ten opzichte van 2014.

Volgens Bpex, het Britse productschap voor de varkenssector, illustreert de waardedaling de forse kortingen waartegen Europese producenten en exporteurs het vlees verkochten. Dit zette ook de prijzen op Britse varkenshouderijen onder druk, die moesten concurreren met Europese collega’s.

Uit de meest recente cijfers makt Bpex echter op dat de varkensprijzen in het Verenig Koninkrijk sterker aan het dalen zijn dan de noteringen op het Europese vasteland. Hierdoor wordt Brits varkensvlees concurrender, waardoor de vraag naar product van eigen bodem toeneemt. Bpex verwacht dan ook dat de import van varkensvlees uit de EU de komende maanden verder afzwakt.

Een verder afzwakkende import kan met name gevolgen hebben voor Duitsland, dat de export in 2015 met 9,2 procent zag dalen tot 67.706 ton. De invoer uit Denemarken steeg daarentegen met 9,1 procent tot 97.858 ton. Nederland leverde 55.953 ton varkensvlees aan het Verenigd Koninkrijk, wat een stijging van 0,3 procent is ten opzichte van 2014. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden