2016 cruciaal jaar

Vrije marktwerking werkt niet in varkenssector

22 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

‘In de Nederlandse varkenssector is geen sprake van een normale economische werking’, dit zei Ingrid Janssen, voorzitter Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) maandag op BNR Nieuwsradio.

In haar reactie geeft Janssen aan voorstander te zijn van een vrije marktwerking, alleen functioneert dit systeem niet in de Nederlandse varkenshouderijketen. 'Doordat voerleveranciers en de handel bijspringen op niet levensvatbare productiebedrijven, blijven veel varkenshouders ‘kunstmatig’ in leven. Het wordt daarom tijd dat deze ‘vicieuze cirkel’ wordt doorbroken en dat de positie van varkenshouders sterker wordt. Ook al is er sprake van overaanbod, het moet het niet zo zijn dat over 7 jaar nog maar de helft van alle varkenshouders bestaat. Het project Vitale Varkenshouderij moet daarom de positie van varkenshouders versterken.' 

De primaire sector moet zichzelf sterker organiseren 

In haar reactie wil Jansen niet de schuld leggen bij supermarkten. De primaire sector moet zichzelf organiseren, zodat de positie in de keten sterker wordt. Ondanks dat veel varkenshouders in zwaar weer zitten, staat de sector zeker niet stil. ‘Zeker 25 procent van de varkenshouders is nog steeds in staat om te investeren en te innoveren.’ Als voorbeeld noemt Jansen de opkomst van vleesconcepten die de vleesmarkt weer kleur geven. Ook de ontwikkelingen van innovatieve kraamstalsystemen noemt Jansen positief. ‘Gelukkig kunnen we daarom de Nederlandse koppositie nog steeds vasthouden’, aldus de voorzitter van de POV.

Het project vitale varkenshouderij vindt Jansen pas geslaagd, wanneer de primaire sector weer in staat is om stabiele rendementen te realiseren. Daarnaast moet de stoppersregeling, professioneel in gang worden gezet. En om als Nederlandse varkenssector internationaal competitief te blijven, moet ook kostprijs een paar cent naar beneden besluit Jansen.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
john 22 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10868356/Vrije-marktwerking-werkt-niet-in-varkenssector]Vrije marktwerking werkt niet in varkenssector[/url]
vrije marktwerking met een product wat een productietijd heeft van 11 maanden lijkt mij ook niet te doen. Even de productie bijsturen zit er niet in waardoor vraag en aanbod altijd uit balans zijn. Daarnaast zien onze afnemers een tekort al vroegtijdig aankomen (langleve agrovision en pigexpert) waardoor zij kunnen anticiperen in tijden van krapte en goed verdienen in tijden van overschotten. Vergelijk de varkenssector eens met andere sectoren die zulke lange doorlooptijden hebben daar worden we wijzer van!
jan veltkamp 23 Februari 2016
@John, ben ik niet met je eens. De boeren zien het overschot en het tekort net zo goed aankomen. Maar wanneer heb jij zelf de varkens verkocht? Anders gezegt: in een tijd van te kort hoeveel handelaren en slachterijen bel jij dan langs voor de beste prijs? En als je een overschot aan ziet komen hoe snel verminder jij de zeugen stapel? Je hebt wel gelijk met je opmerking om eens bij andere sectoren te kijken. Auto's worden meestal eerst verkocht en dan pas gemaakt. Waarom gebeurd dit niet in de landbouw. De supermarkten zijn nu al bezig met het bedenken van acties voor de kerst van komend jaar. Dus kun je nu ook afspraken maken.
Ton van Amelsfort 2 Maart 2016
Leuk dat de varkenscyclus https://nl.wikipedia.org/wiki/Varkenscyclus nog steeds actueel is. Dat had ik niet verwacht. Als leek in de varkenssector maar als Circulair Denker een korte reactie. Volgens mij gaat het als het allang niet meer om de individuele ondernemers zelf maar om duurzaamheid of maatschappelijk verantwoord ondernemen. De omgeving zoals de keten zelf (voedselveiligheid) maar ook de omvang van de marktpartijen maken dat samenwerken nodig is. Tussen alle partijen. Opdat iedereen een redelijk boterham verdient en het milieu niet onnodig wordt belast. Een meer uitgebreide Circulaire analyse van de varkenscyclus zelf is te vinden in de blog: http://www.circulairdenken.nl/varkenscyclus-balans-vertraging/
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden