Bedreiging voor Nederland

Braziliaanse varkenssector wil toegang tot Zuid-Korea

18 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

Brazilië heeft een grote stap gezet om op korte termijn varkensvlees te kunnen gaan exporteren naar Zuid-Korea. Het Aziatische land is een grote markt en Brazilië wil hier graag van profiteren. Mocht Brazilie toegang krijgen tot Zuid-Korea, dan kan dit negatief uitpakken voor Nederland. 

Tatiana Palermo, directeur internationale relaties bij het Braziliaanse ministerie van Landbouw, verklaarde dat Brazilië al lange tijd onderhandeld met het Aziatische land. ‘Sinds 2004 worden al gesprekken gevoerd met Zuid-Korea. Het land had toen nog een wet die eiste dat een land volledig vrij moest zijn van mond- en klauwzeer. Hierdoor werd Brazilië lange tijd buitengesloten door Zuid-Korea.

153,6

miljoen

euro gaat Brazilië met de export naar Zuid-Korea verdienen

Dit veranderde in 2008, toen Zuid-Korea de wetgeving aanpaste. ‘Hierdoor konden de risico’s die de import van Braziliaans varkensvlees met zich meebrengen, in kaart worden gebracht’, zegt Palermo. Deze risicoanalyse is afgerond, waardoor nu Brazilië een stap dichterbij is om varkensvlees te kunnen exporteren.

Wanneer Brazilië toegang krijgt tot de Zuid-Koreaanse markt, dan wordt het een geduchte concurrent van Nederland. Palermo verwacht dat de Braziliaanse export naar Zuid-Korea een waarde kan hebben van 153,6 miljoen dollar. Hiermee verwerft het land meteen een aandeel van ongeveer 12 procent op de Zuid-Koreaanse markt. Nederland heeft een marktaandeel van 3,3 procent in Zuid-Korea.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden