Risico voor Nederland

Vrije val pond treft handel in varkensvlees

27 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Het Verenigd Koninkrijk is voor de varkensvleesvoorziening sterk afhankelijk van het de Europese Unie en Nederland is een van de hofleveranciers aan de Britten. Door de Brexit komt de handel tussen de EU en de Britten op losse schroeven en dit kan een flinke klap zijn voor de Nederlandse export. 

Het Verenigd Koninkrijk importeerde in 2015 in totaal 879.996 ton varkensvlees, inclusief bijproducten. Dit was een stijging van 2,8 procent ten opzichte van 2014. De import van vers en bevroren varkensvlees steeg met 3,8 procent. Naast vers- en bevroren varkensvlees is het Verenigd Koninkrijk sterk afhankelijk van het vaste land voor de leveringen van bacon en hammen. De invoer van deze producten daalde in 2015 met twee procent naar 251.049 ton.

Het overgrote deel van het varkensvlees wordt geleverd door de EU en Denemarken, Duitsland en Nederland zijn de voornaamste leveranciers. Denemarken wist de export van verse en bevroren producten in 2015 met 9,1 procent te vergroten tot 97.858 ton. Dit ging ten koste van de Duitse export, die met 9,2 procent daalde tot 67.706 ton. Nederland verscheepte in 2015 55.953 ton vers en bevroren varkensvlees naar het Verenigd Koninkrijk, wat een lichte stijging van 0,3 procent was.

2,7

procent

minder varkensvlees voerde het Verenigd Koninkrijk in de eerste vier maanden van 2016 in

Het referendum over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie brengt de export van EU-lidstaten in gevaar. In de eerste vier maanden voerden de Britten al 2,7 procent minder varkensvlees in en de import van vers en bevroren varkensvlees uit Nederland daalde met 19 procent naar 15.125 ton. Duitsland zag de export naar het Verenigd Koninkrijk met 25,7 procent dalen. Denemarken profiteerde hier juist van en vergrootte de export met 20,7 procent.

De reden dat de import in de eerste vier maanden daalde, was de toenemende politieke en economische onzekerheid over het Brexit-referendum. Door de slepende discussie over het wel of niet verlaten van de EU daalde de waarde van het pond in de eerste vier maanden al bijna 10 procent, waardoor de prijzen van geïmporteerde producten in verhoging sterk stegen.

In aanloop naar het referendum liep de koers van het pond gestaag op, hetgeen vertrouwen uitstraalde dat de Britten met het hoofd gingen stemmen en niet met het hart. Deze verwachting kwam uiteindelijk niet uit en nadat de stembussen gesloten waren bleek dat het Brexit-kamp had gewonnen. De financiële markten hadden hier niet op gerekend en kleurden donkerrood. Het pond leverde in enkele uren 6,8 procent in en daalde aan het begin van week 26 naar het laagste niveau in meer dan 30 jaar.

Hoewel nog geen sprake is van een daadwerkelijke uittreding en nog veel zaken moeten worden uitonderhandeld, heeft de stem voor een Brexit ongetwijfeld gevolgen voor de handel in varkensvlees. De koersdaling van het pond stuwt de prijzen van geimporteerde producten in het Verenigd Koninkrijk. Hoewel dit een voordeel kan zijn voor binnenlandse producenten, is het een nadeel voor exporteurs die aan het Verenigd Koninkrijk leveren, zoals Nederland. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
peter 27 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10870407/Vrije-val-pond-treft-handel-in-varkensvlees]Vrije val pond treft handel in varkensvlees[/url]
even voor de duidelijkheid de koers is nu gelijk aan die van april. brexit en de wereld vergaat?? beetje nuance zou wel mogen op zijn tijd.
hzegers 27 Juni 2016
Even omrekenen en doorgaan en wie is weer de klos de agrarier.
speklap 27 Juni 2016
kop van dit artikel had ook kunnen zijn "te weinig varkens om export naar GB op pijl te houden!!!
Bacon 27 Juni 2016
Als je ze gewoonlijk de euro's verkoopt is er niets aan de hand
john 27 Juni 2016
als hier de euro daalt t.o.v. de dollar, geeft dat dan ook een prijsdrukkend effect op de sojaprijzen in Amerika? volgens mij kost t ons dan gewoon meer euro's.. Ik denk dat de britten er zelf vooral de dupe van worden. voor dezelfde pond hebben ze dus minder en daalt dus de koopkracht in dat land. Maar eten blijven ze toch doen dus maak me als agrariër geen zorgen!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden