Slachterijconcern Tönnies gaat vanaf juli varkens slachten in Bamberg een plaats in het noorden van de Duitse deelstaat Beieren. Het gaat om een kleinschalige locatie, waarmee het bedrijf mogelijk wil gaan inspelen op vleesconcepten.
Het gaat niet om een grote slachterij, want de plannen voorzien in een slachtcapaciteit van 4.000 varkens per week. De reden hiervoor is dat Tönnies vooral lokaal gehouden varkens wil gaan slachten en deze ook lokaal wil gaan afzetten. ‘Het vlees moet regionaal en in de deelstaat worden vermarkt’, geeft Frank Duffe, directeur van de afdeling Meat bij Tönnies aan.
Hoewel Tönnies verder weinig details vrijgeeft, is de slachterij mogelijk een stap van Tönnies om in te spelen om de veranderende markt. Wellicht gaat de slachterij gebruikt worden om conceptvlees te produceren. Het vlees dat in Bamberg wordt geproduceerd krijgt hiervoor een nieuw kwaliteitslabel, 'Geprüfte Qualität- Bayern', mee.
Bovendien is het ook maar goed dat de slachterij een kleine capaciteit krijgt, want de Beierse varkensstapel dreigt in 2016 fors te gaan krimpen. Het aantal vleesvarkens viel op 3 mei weliswaar 0,6 procent groter uit dan een jaar eerder, maar de totale varkensstapel kromp 2,6 procent, waarbij vooral het aantal zeugen sterk daalde.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.