Politiek stelt eisen

Uitglijder Vion in Landshut ijlt nog na

9 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Eind juli kwam aan het licht dat één van de grootste slachterijen in Beieren er een potje van gemaakt had. Voorschriften rondom hygiëne, dierwelzijn en arbeid waren niet nagekomen. Nu claimt Vion, eigenaar van de slachterij, de zaken op orde te hebben, maar de politiek is kritisch.    

Voedselveiligheid nooit in gevaar 

Ondanks alle misstanden is de veiligheid van het voedsel nooit in gevaar geweest. Zo maakte Vion bekend toen aan het licht kwam dat er veel misging in één van de grootste slachthuizen in het zuiden van Duitsland. Problemen die bij controleurs algemeen bekend schenen te zijn. 

Sinds de verbouwing in de wintermaanden is de slachterij één van de grootste in Beieren geworden, waar 16.500 varkens per week geslacht en verwerkt kunnen worden. Het vlees wordt in hoofdzaak regionaal afgezet.  

Toch staat het onderdeel van Vion hierin niet alleen. Op veel meer slachterijen in Beieren bleken zaken niet op orde te zijn. Vooral op het gebied van dierwelzijn ging veel niet goed, maar minister Ulrike Scharf wil daar verandering in gaan brengen. 

Onder meer kakkerlakken, sigarettenpeuken en een groene aanslag waren onderdelen die genoemd werden in het misgaan van de hygiëne. Maar ook tijdens de uitbreiding van de slachterij van 11.000 dieren slachtcapaciteit naar 21.000 varkens ging veel mis. Zo werd er gewoon doorgegaan met slachten, terwijl daar omheen de verbouwing plaatsvond. Waar de stad Landshut nog voorstelde de slachterij tijdelijk te sluiten, besloot Vion daar om bedrijfsspecifieke gronden niet in mee te gaan. 

Pijnijker zijn de misstanden in dierwelzijn. Zo werden varkens niet voldoende verdoofd of leeggebloed. Wat inhoudt dat varkens wellicht levend geslacht zijn.

Varkens levend geslacht

Vion claimt nu de zaken op orde te hebben, maar de politiek wil dat er vooral op het verdoven van de dieren ingegrepen wordt. Zo roept Rosi Steinberger, woordvoerder dierwelzijn van de Groenen op, geen uitzondering te maken voor Landshut in de slachtverordening. Nu kan Vion genoegen nemen met 20 seconden tussen verdoven en slachten, terwijl in de verordening 90 seconden wordt aangehouden. Zij vindt dat Vion door de slordigheden op het gebied van arbeid, hygiëne en dierwelzijn deze uitzondering niet verdient.    

Steinberger vindt dat een bedrijf zich aan moet passen aan de eisen voor dierwelzijn en niet omgekeerd. Pas wanneer Vion het dierwelzijn weer kan garanderen mogen ze de vrijstelling weer gaan toepassen.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Fier 9 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10871063/Uitglijder-Vion-in-Landshut-ijlt-nog-na--]Uitglijder Vion in Landshut ijlt nog na[/url]
En weer is het een slachterij die de varkenshouderij in een negatieve beeldvorming trekt.
Eerst de boeren leegzuigen door minder/te weinig te betalen door zelf-supporting in eigen portefeuille in Nederland. En dan nu ook nog geen goed beleid voeren in eigen slachterijen in Duitsland Onze grootste afnemer. Hoe durven ze! Boter op hun hoofd of plank voor de ......
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

Onzekere markt noopt Vion tot uitstel varkensprijs

Nieuws Varkens

Vion wil lichtere varkens door stroeve wereldmarkt

Analyse Varkens

Vion dissonant op verder eentonige varkensmarkt

Analyse Varkens

Ook Vion staat niet boven de marktpartijen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden