Bezorgdheid bij Britten

Non-EU varkensvlees heeft geen schijn van kans in EU

5 September 2016 - Wouter Baan

Nu een Brexit aanstaande is, prangt onder Britse varkenshouders de vraag hoe rooskleurig de toekomst van hun varkenssector is. Gezien de verknoopte handelsstromen met Europese lidstaten staan er veel belangen op het spel, waardoor het perspectief vooral gaat afhangen hoe het handelsverdrag, tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, uit gaat pakken. Een weergave van de mogelijke gevolgen.

Totale onzekerheid heerst er in Groot-Brittannië

Op korte termijn pakt de keuze voor Brexit niet ongunstig uit voor de Britse varkenssector. Door de zwakkere pond is het importeren van buitenlands varkensvlees duurder geworden, waardoor de varkensprijzen in Groot Brittannië overwegend in de lift zitten. Voor de langere termijn gaat de keuze voor uittreding uit de EU sowieso verstrekkende gevolgen hebben voor de Engelse varkenssector, zo laat AHDB Pork weten. Circa twee maanden nadat bekend is geworden dat de Britten aanstalten maken om de EU te verlaten, heerst er nog een walm van onzekerheid aan de andere kant van de Noordzee. De discussies die momenteel volop gaande zijn, stranden bijna uitsluitend in termen van mitsen, maren en mogelijke scenario’s.

Een van de scenario’s is dat onderlinge handel tussen Groot Brittannië en Europese lidstaten wordt belast met handelstarieven. Door een zogeheten uitvoertarief zal de export van bijvoorbeeld zeugenkarkassen worden afgeremd. Een logisch gevolg daarvan is dat de zeugenprijzen in Groot Brittannië flink moeten inleveren, waardoor de rendementen van vermeerderaars verdampen en de biggenprijzen noodgedwongen oplopen. Dit komt de Britse concurrentiepositie op de wereldmarkt zeker niet ten goede, gezien de stijgende kostprijs.      

Een ander scenario is dat Groot Brittannië - ook na uitreding uit de EU – in de zogenoemde Europese douane unie blijft, waardoor onderlinge handel in varkensvlees zonder tarieven mogelijk blijft. Of de Britten in staat zijn om een dergelijk verdrag eruit weten te onderhandelen, is echter nog zeer de vraag. Zeker gezien het feit dat de Britse kiezer zelf heeft gekozen om uit de EU te stappen, zit Europa in een riante onderhandelingspositie. Daarbij kost het waarschijnlijk ook nog eens jaren, voordat zo’n verdrag akkoord is en in praktijk kan worden gebracht.  

Britten delven het onderspit tijdens de onderhandelingen

In ieder geval moeten de Britten dealen met het feit dat non EU varkensvlees geen schijn van kans heeft in Europa. Ondanks dat de productiekosten in landen als VS, Canada en Brazilië lager zijn, krijgen deze landen geen voet aan wal in Europa, omdat de invoertarieven van de EU deze voordelen teniet maakt. De toekomst van de Britse varkenssector hangt dus ten nauwste samen met de invulling van het handelsverdrag tussen Groot-Brittannië en Brussel. Zeker gezien het feit dat circa 75 procent van de export gericht is op EU lidstaten, zijn Britse varkenshouders dus zeer gebaat zijn bij een degelijk handelsverdrag zonder exportrestricties.

Mocht het handelsverdrag negatief uitpakken, dan hebben de Britten uiteraard zelf ook middelen om hun eigen markt te beschermen. Zo kan Groot Brittannië de interne markt beschermen door de import van varkensvlees te beletten met invoertarieven. Een gevolg daarvan is dat Britse varkenshouders meer ruimte krijgen om het vlees in eigen land af te zetten. Wel moet dan rekening worden gehouden dat de prijzen snel gaan stijgen, waardoor de kans bestaat dat het varkensvlees uiteindelijk te duur wordt voor de Britse consument. Zeker gezien de opinie die heerst dat heel de Britse economie een knauw gaat krijgen na uittreding.

Of de Brexit het Britse volk uiteindelijk voordeel gaat opleveren, is dus nog maar zeer de vraag. Wel is ondertussen duidelijk dat de keuze voor Brexit in ieder geval een hoop kopzorgen en onzekerheden geeft in Engeland, Schotland Noord-Ierland en Wales. Nu ervoor is gekozen uit de EU stappen, wordt het voor veel Britten pas duidelijk hoe ideaal het Europese handelsplatform eigenlijk was. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden