Ook minder gelten

Denemarken telt fors minder varkens, biggen en zeugen

14 November 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

In Denemarken neemt de omvang van de varkensstapel gestaag af. Uit de oktobertelling blijkt dat er zowel minder biggen, varkens als zeugen zijn geteld in de Deense varkensschuren, dit terwijl er in 2014 en -15 nog groeicijfers werden geschreven. Zo valt op te maken uit cijfers van het Deense bureau van statistiek. 

Ten opzichte van vorig jaar is de Deense varkensstapel met 4 procent geslonken tot in totaal ruim 12, 3 miljoen dieren. De grootste daling is zichtbaar in de categorie vleesvarkens boven de 50 kilo. De groep slinkt met maar liefst 6 procent tot in totaal 2,9 miljoen varkens. De zeugenstapel is met 3 procent afgenomen tot krap onder de miljoen dieren. Door de geslonken varkensstapel is het logisch om te verwachten dat de varkensproductie, in de komende maanden, een pas op de plaats moet maken.

Ook minder gelten geteld 

Wat opvalt is dat er ook minder gelten zijn geteld. In totaal heeft Denemarken zo’n 219.000 gelten, dit is een daling van een procent ten opzichte van vorig jaar. Ondanks dat de varkensmarkt in Europa overwegend betere prijzen kan weerleggen, maken Deense vermeerderaars voorlopig nog geen aanstalten om de productie op te voeren.

Ook de productie van biggen stagneert dit jaar. Ten opzichte van vorig jaar zijn er ruim 100.000 minder biggen geteld tot in totaal 2,45 miljoen dieren. Dit is een daling van 5 procent. De Deense biggenexport is van oudsher sterk georiënteerd op export, waarbij Duitsland een belangrijke afzetmarkt is. Ook Nederlandse biggenexporteurs hebben sterk de focus op Duitsland, waarbij Denemarken een geduchte concurrent is. Minder biggen in Denemarken vergroot dus de kansen voor Nederlandse biggenexporteurs in Europa. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
john 14 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10872291/Denemarken-telt-fors-minder-varkens,-biggen-en-zeugen]Denemarken telt fors minder varkens, biggen en zeugen[/url]
In Denemarken staan veel meststallen, wordt die 8 cent premie in Denemarken de doodsteek voor de nederlandse mester? 300.000 extra vleesvarkens plaatsen betekent dat er 900.000 biggen minder geeporteerd kunnen worden. Een gat wat door nederlandse vermeerderaars opgevuld gaat worden.
Abonnee
boereke 14 November 2016
Misschien waren er ook 10 % teveel.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

Aantal fokzeugen zit weer in de lift

Nieuws Varkens

Daling van de varkensstapel vlakt af

Nieuws Varkens

Duits onderzoek: derde zeugenhouders bouwt af

Nieuws Varkens

Nederlandse varkensstapel op laagste punt in 40 jaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden